Friday, July 31, 2009

Ledynmetis 3 (recenzija)

Ledynmetis 3
9/10


Juokingiausias vasaros filmas atkeliavo ir į Lietuvą. Būrelis šaunių herojų juokina mus jau trečiąjį kartą. Ir tikrai bus juokinga, nes autoriai pasisėmė išties įdomių idėjų, kurios nėra dar visiškai išsemtos, tad tiek tėveliai, tiek ir jų vaikai džiaugsis ir kvatosis kartu, taip stiprindami abipusius šiltus jausmus.

Mamutui Meniui ir jo širdies draugei Elei greitai gims vaikas (mamučiukas). Sidas bei Diegas užsikrėtę šeimos dvasia taip pat nerimauja, bendrauja ir linksminasi laukdami nepaprasto mažylio. Bet šeima susideda iš labai artimų žmonių, tad Diegas pasijunta nebereikalingas ir ketina iškeliauti savo keliais, kur tikisi rasti savąją šeimą. Sidas irgi norėtų kurti šeimos ratelį, bet niekaip neranda tos vienintelės, su kuria tai galėtų padaryti. Taip nutinka, kad nenuoramai Sidui į rankas pakliūva trys dideli kiaušiniai. Ir jis iškilmingai pasiskelbia būsiantis jų mama. Kiaušiniai nepaprasti, tuo jis įsitikina tada, kai iš jų išsirita trys dideli dinozauriukai, kurie ir užverda visą šią košę. Trijulės tikroji mamytė nelinkusi jais su kažkuo dalintis, ypač su Sidu. Radusi išsiritusius savo vaikus, ji kartu su savimi, į nepaprastą ir užmirštą pasaulio dalį, nusineša ir lengvabūdi nenuoramą Sida, kuris niekaip nepaleidžia ,,savų“ vaikų.

Šaunieji herojai, Menis, Diegas, mamutė Elli, bei du oposumai vyksta į neatrastus ir paslaptingus tolius vaduoti savo mylimo draugužio. Bekeliaudami sutinka ir naująjį personažą - vienaakį Baką, be kurio ši kelionė būtų neįveikiama. Nuotykių tikrai užteks iki pat pabaigos, bus karšta ir tikrai juokinga.

Trečioji dalis technologiškai sudėtingiausia ir labiausiai nudailinta. Kamera ypatingai grakščiai juda, net realiai filmuoti filmai neatrodo taip nuostabiai sustyguoti iki pat smulkmenų. Laisvai duočiau Oskarą šio filmo kameros animatoriui, kuris pradžios Diego ir stirnos sceną nudailino iki neįmanomo. Tobula. Girti galimą ir kitas filmo "detales": personažų ir aplinkos detalumas – šventė akims, o nuostabūs herojų pokalbiai - šventė ausims. Autoriai nepasišiukšlino išleisdami jau trečiąja serijos dalį, nors kaip įprasta kino teatrų serialams: kaip įmanoma labiau prastėti su naujausia dalimi. Taip prieš kelis metus nutiko Šreko kūrėjams, su jų šviežiausia dalimi, kur buvo įrodyta, jog įmanoma iš geros idėjos padaryti visiškai nuobodų filmą. Džiugu, kad "Ledynmečiui" taip neatsitiko, nors antroji dalis tarp pirmosios ir paskutiniosios ir atrodo prasčiausiai, bet Lietuvoje šiam filmui tikrai neįtikėtinai gerai sekasi. Šiuo metu "Ledynmetis 3“ sau patogiai įsitaisęs pačioje pirmoje vietoje, tarp visų laikų daugiausiai uždirbusių filmų. Net Simpsonus aplenkęs, kurie pas mus jau tapę visiška klasika. Karštas tas "Ledynmetis“.

Ką tokio turi šis nuostabus nuotykis, kad traukia ne tik mažuosius, bet ir labai vyresniuosius. Scenarijus? Jis nėra labai originalus, net gal kiek klaidinantis, jog ledynmečio metu gyveno dinozaurai. Personažai? O jie išties šaunūs! Dideli ir maži, šmaikštūs ir visad prajuokinantys. Ką jau kalbėti apie švepluojančio Sido vaikišką naivumą ar naujojo draugo vienaakio Bako „išmintingų“ minčių proveržį. Manau labiausiai žmones vilioja pati animacija. Personažai atrodo tokie gyvi, o jų judesiai sukelia juoką jiems dar net neištarus nei žodžio. Dar yra klasikinis šios serijos personažas – voverė Skratas, kuris visose dalyse entuziastingai vaikosi savo labai vertinamą gilę. Beje, šioje dalyje voverių jau dvigubai daugiau, reiškia ir nuotykiai įvairesni.

Turiu pripažinti, kad Lietuviškas įgarsinimas - išties be priekaištų atliktas. Aktoriai (savo balsais) ,,sužaidžia“ taip nepriekaištingai, jog rodosi, kad veikėjų lūpos juda kaip tik pagal mūsų kalbą. Džiugu, kad Lietuvoje išspaudžiama tokia nepriekaištinga kokybė. Didelis pliusas garso autoriams. Taip ir toliau.

Ekranuose karaliauja meilė, ledinis karštis, užburiantis juokas ir nepailstantys bei atsidavę draugai, keliaujantys dinozaurų pramintais takais.

Treileris:



4 comments:

Edgaras said...

Labas, Meinardai. Išties įdomi recenzija. Visokeriopai visapusiška, jei taip galima išsireikšti. :)

Tiesa, labai norėjau, jog apie voveriukščius papasakotum kiek daugiau, bei skirtum daugiau laiko apibūdinti naujiesiems veikėjams - ką jie daro, kokia jų paskirtis, charakteriai ir pan. :)

Bei taip pat galėjai palyginti su pirmąja dalim - kuri geresnė, kodėl ir pan.

Kaip ten bebūtų, šauni recenzija.
Beje, manoji animacijos recenzija - http://www.kinokritika.lt/animacija/157

Meinardas said...

Labai dėkui už patarimus ir apžvalgos įvertinimą:) Atkreipsiu dėmesį į tai.

Manoji WALL-E recenzija:
http://meinardas.blogspot.com/2008/07/wall-e-recenzija.html

Unknown said...

Saunuolis:))) manau,kad viska puikiai parasei:)O neaprasydamas voveriu palieki intriga:)taip ir toliau!

Meinardas said...

Dėkui :)