Sunday, September 20, 2009

Aukštyn (rezenzija)


Aukštyn
10/10

Studija, sukūrusi ne vieną šedevrą ir išleidžianti kasmet po viena pilno metražo filmą, įstengia nudžiuginti žiūrovą vis naujomis idėjomis ir šiuolaikinės animacijos aukščiausiais laimėjimais. Pixar animacijos studija jau kelis metus iš eilės laiminti po oskarą už geriausią animacinį filmą, pretenduoja ir vėl į šį titulą, nes rodo tai, kas priverčia ne tik pažiūrėti, bet ir susimastyti žiūrint.


Karlas Fredriksonas - senyvo amžiaus žmogus, kuris per visą savo gyvenimą turėjo vieną didelę svajonę ir vis nedrįsdavęs jos įgyvendinti, kol vieną dieną, nebeturėdamas jokio kito pasirinkimo, ryžtasi didžiausiam savo nuotykiui, taip priblokšdamas ne vieną pilietį, mat Karlas visai ne tradiciniu būdu išskrenda iš didžiojo miesto, kuriame jam pasidaro per ankšta didelių statybviečių vietoje. Tūkstančius balionų per naktį pripūtęs, leidžiasi tesėti pažado ir nukeliauti į neatrastą ir žmogaus nepaliestą pasaulio kampelį. Kaip ir buvo galima tikėtis, viskas klostosi ne taip, kaip šis buvo suplanavęs. Iš niekur, ant aukštai padebesiuose skrendančio namo slenksčio, į duris pasibeldžia Raselas. Skautas ir viskuo besidomintis berniukas tik troško padaryti paskutinį gerą darbą, jog pagaliau gautų savo išsvajotąjį ženklelį.

Kelionės metu abu patiria nepaprastų susitikimų ir supranta naujus dalykus ir išgyvenimus kiek kitaip, nei buvo įpratę iki tol.


Šį kartą studijos Pixar filmas kiek kitoks, jame daugiau jausmų nei lėkštų juokelių ar nieko nereiškiančių kadrų. Filme ,,Aukštyn“ atskleidžiamas senyvo amžiaus ir jaunesniojo berniuko tarpusavio ryšys, jų bendra draugystė ir pasiaukojimas dėl vienas kito, bei naujų draugų priėmimas į jų smagaus pažinimo ratą.



Šiais metais šiuo filmu, pirmą kartą per visą kino istoriją, buvo atidarytas Kanų kino festivalis. Taip Kanai parodė, jog šilta istorija, su nenuvalkiotais nuotykiais, turi kažką daugiau nei eilinis filmas ir galinti išlikti mintyse kur kas ilgiau. Gal dar ir dėl to, kad animacija tampa vis masiškesniu reiškiniu, o gal dar ir dėl to, kad šis nuostabus filmas buvo išleistas ir 3D formatu. Kanai yra prestižinė kino sostinė, bet visad mėgo naujoves ir nesivaržo jas pateikti. Taip nutiko ir su filmu ,,Aukštyn“.



Pixar studija kasmet išleidžianti po vieną animacinį filmą yra užsitikrinusi nepaprastų idėjų ir nepriekaištingai išreikštos istorijos perpasakotojai. Kiekvieną kartą sugebantys pateikti tik pačias šviežiausias idėjas ir nesivaiko kitų studijų jau pasiektų aukštumų. Kuria tik tai, kas yra nauja ir tikrai įdomu. Kaip pavyzdį galima pateikti, kad per pastaruosius penkis metus, ši studija sugebėjo net keturis kartus laimėti Oskarą už metų geriausio animacinio filmo titulą: ,,Nerealieji“ su super šeimynėle priešaky , ,,La Troškinys“, kuriame pelė įrodo, kad įmanoma viskas ir nuostabusis ,,Wall-e“, su išraiškingiausiu robotu pasaulyje. O dar kiek seniau pribloškiantis ,,Žuviukas Nemo“. Galima būtų pažvelgti ir į tai, kad išleidusi jau devynis filmus, visi jie buvo nominuoti oskarui. Ne kiekviena studija galėtu tuo pasigirti. Šis filmas ,,Aukštyn“ yra jau dešimtasis, kaip ir jubiliejinis, tad tokia studija tikrai neleistų sau pasišiukšlinti. Tikiu, jog ir naujausias Pixarų/Disnėjaus darbas bus ne tik, kad nominuotas oskarui, bet jį ir laimės. Kitaip ši studija nemoka. Jei daro kažką, tai iki bėglybės.


Lietuviškas įgarsinimas, jau kaip ir darosi įprasta, vis puikesnis ir puikesnis. Šunys, žmonės ir pats filmas alsuoja gyvumu ir iškalbingumu. Įgarsintojai pasistengė ir tikrai nenuvilia. Džiugu ausims, smagu akims.



Vaikams padės suprasti kas gyvenime yra tikrosios vertybės, o kiek augesnė auditorija pasiners į dar neatrastus tolius ir sustiprins savo draugyste su vyresniaisiais ar jaunesniaisiais. Bet kokiu atveju laimingi bus visi, nes filmas tiesiog alsuote alsuoja gera nuotaika ir pritrenkiančiu grožiu.



Aukštyn kūrėjų komentarai:




Daugiau info:

No comments: