Thursday, January 14, 2010

Animacija 2010-aisiais!!!!!

Praėję 2009 m. atnešė ne vieną nuostabų hitą, kuris įeis į kino istorija kaip: ,,Aukštyn" ("Up") , ,,Coraline" ar netikėtai mane nustebinęs ,,Debesuota, numatoma mėsos kukulių kruša" (,,Cloudy with a Chance of Meatballs"). O dar nuostabusis šuo ,,Boltas". Buvo ir visai kitokių filmų kaip ,,9", pritrenkęs savo vizualiniu išskirtinumu. Turėjome ir porą tęsinių: ,,Madagaskaras 3" bei Lietuvoje užsitikrinęs daugiausiai uždirbtos juostos varda - ,,Ledynmetis 3". Beje šis filmas uždirbo daugiausiai iš visų animacinių filmu praėjusiais metais ir pasaulyje. Buvo ir toks, kuris atrodė būsiąs didžiu, bet pasirodė paprastas ir nuspėjamai neypatingas - ,,Monstrai prieš Svetimus". Disnėjus išbandė naujausią technologija pristatydamas ,,Kalėdų giesmė" ("A Christmas Carol"). Technologija gal ir šaltokai atrodė, bet istorija -"labai skaniai susivalgė".
Aišku kai kurie filmai pas mus dar neatėjo... Tai Disnėjaus naujausias šedevras ,,Princesė ir varlė", H.Miyazakio ,,Ponyo", bei didžiausių kritikų liaupsių susilaukęs - ,,The Fantastic Mr fox", net manau, kad gali nugalėti nepralenkiamą teigiamų recenzijų favoritą, Pixarų super hitą, ,,Aukštyn" (,,Up") ir pasiimti sau oskarą už geriausią 2009 metų filmą. Beje, buvo ir dar vienas buvo didelis filmas, kuris netapo didžiu - ,,Planet 51", bet jo premjera nenumatyta pas mus Lietuvoje.
Čia išvardinau animacijas , kurios normaliai sukosi kino teatrų kasose :) Nes tai tikrai ne visi filmai!
Reiktu ir Avatarą priskirti prie animacijos, bet nei studija, nei pats režisierius to nedaro, tad nedarau ir aš.

Dabar apie tai, kokie animaciniai filmai mūsų laukia 2010-ais metais.



Dreamworksai:
Šių metų animacijoje dominuos jau klasikine tapusi 3D animacija. Iš visų šių filmų tik vienas dvimatis (rankomis ir ant popieriaus piešiamas) filmas: ,,Princesė ir varlė", bet kaip žinia, jo premjera jau buvo praeitais metais. Šiame sąraše nėra nei vieno Stop-motion filmo (išskyrus ,,The Fantastic Mr Fox", bet jo premjera irgi 2009 metais įvyko), o praeitais metais buvo net du tokie - ,,Coraline" bei ,,The Fantastic Mr Fox".
Na bet apžvelkime tai ką turėsime.
Šie metai derlingiausi nusimato Dreamworks animacijos studijai, kuri sugebės išleisti net tris pilno metražo animacinius filmus. Du iš jų originalios idėjos ,,How to train Your Dragon" ir ,,Obermind" (iš aprašymų labai panašus į Pixarų ,,Nerealiuosius") ir vienas tęsinys - Šrekas 4. Mhm, jau net ketvirtas. Su trečia dalimi labai susigadinę reputaciją, šį kartą mėgins studija realibituotis ir parodyti, kad Šrekas yra klasika. Žiūrėsim kaip ten bus, nes po ,,Kung Fu Pandos" studija pasikėlė savo kartelę, o po ,,Monstrai prieš svetimus" nusimušė. Didžiausi kritikų žvilgsniai šiuo metu nukreipti į ,,How to train Your Dragon". Iš treilerio matyti, kad tai šviežia idėja, o animacija kvepianti skaniai. Dėl ,,Obermind" negaliu pasakyti nieko per daugiausiai. Tiesiog žinau, kad bus apie superherojus. Bet tai jau matyta ,,Nerealiuosiuose". Kas žino, gal studijai pavyks parodyti kažką naujo serijoje apie superherojus.
Kitaip nei Dreamworksai, Pixarai pristatys tik vieną filmą - ,,Toy story 3". Man asmeniškai gaila, kad tai bus ne šviežios idėjos filmas, bet esamos frančizes tęsimas. Pixarai mums pažįstami iš originalių idėjų buveinės, kurie moka priblokšti savo originalumu. Jie tai jau ne kartą padarė su nemirštančios klasikos filmais: ,,La Troškinys", ,,Finding Nemo", ,,Nerealieji", ,,Monstrų biuras", ,,Wall-e" ir naujausiasis ,,Aukštyn". Tikėkimės, kad ,,Toy story 3" veiksmas įtrauks, o mums jau pažįstami personažai sužais originalioje istorijoje .
Disnėjus šiems metams paruošė du filmus: ,,Princesė ir varlė" bei ,,Rapunzel". Pirmasis yra klasikinės animacijos atgaivinimas po kelių metų tylos. Kaip užsienio kritai teigia, tai nuostabi istorija, kuriai nereikia nublizgintos 3D animacijos. Premjera jau visai greitai ir pas mus.
Apie antrąjį (,,Rapunzel") labai daug nežinoma. Bet kažkas irgi apie princeses ir princus. Klasiškai kaip Disnėjus išmano geriausiai. Filmas numatomas per Kalėdas.
Universal studija žada visus nustebinti filmu ,,Despicable ME" apie šnipus. Iš pirmojo treilerio matyti, kad studija nusiteikusi labai rimtai ir ruošia tikrai smagią istoriją visai šeimai su nublizginta iki begalybės animacija :)
Didžiausią išbandymą reiks atlaikyti filmui ,,The Fantastic Mr fox", kuris nėra masinio kino vedlys, tad į jį rinksis tik stipraus kino mėgėjai. Beje, originale (angliškoje versijoje) veikėjams balsus paskolino George Clooney bei Meryl Streep. Tokie aktoriai bloguose filmuose nesifilmuoja, o tuo labiau savo balsų neskolina.

Šie metai nekvepia dideliu originalumu, bet yra ko laukti :)

Treileriai:











No comments: