Thursday, October 28, 2010

Tindirindis 2010

Šiandien didžioji diena! Prasideda tarptautinis animacinių filmų festivalis Tindirindis!!!!
Tad maloniai kviečiame Jus į 8-ojo tarptautinio animacinių filmų festivalio „Tindirindis 2010“ atidarymą, kuris vyks Spalio 28 d. (šiandien) 18:00 Lietuvos muzikos, teatro ir kino muziejuje (Vilniaus g. 41). Atidarymo metu bus rodomi naujausi animaciniai filmai iš viso pasaulio, vaišinsime užkandžiais ir gėrimais :)


Spalio 25 – lapkričio 7 dienomis jau aštuntąjį kartą Vilniuje vyks didžiausias kasmetinis animacijos festivalis „Tindirindis 2010“. Per 2 savaites „Pasakos“ kino teatre, „Skalvijos“ kino centre, Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejuje, Lietuvos kinematografininkų sąjungoje, Prancūzų kultūros centre, „Mediatekoje“ bei klube „WOO“ 26-iose konkursinėse programose bus parodyta virš 280 animacinių filmų. Vėliau festivalis keliaus ir į Šiaulius, Panevėžį bei Klaipėdą. Festivalio tikslas - ne tik supažindinti Lietuvos žiūrovus su pasaulinėmis animacinio kino naujienomis, bet ir tapti įvairių šalių animatorių bendradarbiavimo arena bei skatinti lietuvių animacinio kino raidą.
Festivalio programoje žiūrovai galės pamatyti filmus iš įvairiausių šalių, kuriuos sukūrė ir profesionalūs, ir debiutuojantys režisieriai, ir studentai. Filmai bus rodomi skirtingų kategorijų programose: trumpametražių, filmų vaikams, debiutinių, jaunimui, suaugusiems, eksperimentinių, muzikinių vaizdo klipų, o taip pat ir vaikų sukurtų filmų.
Lietuvių režisierių sukurtų filmų programoje „01LT“ festivalio žiūrovai turės galimybę pamatyti lietuvių autorių naujausius animacinius filmus, sukurtus per paskutiniuosius metus. Kartu su profesionalių kūrėjų konkursinėmis programomis bus parodyta ir konkursinė vaikų sukurtų filmų programa, kurią sudaro dvidešimt filmų. Programoje „26VS“ bus parodyti filmai, vaikų sukurti Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejuje, Vilniaus J. Vienožinskio dailės mokykloje, Klaipėdos moksleivių saviraiškos centro studijoje „Febas“, „Skalvijos“ kino centro kūrybinėse dirbtuvėse, „Animacijos mokykloje“.
Net penkios programos džiugins vaikus. Programoje „09V - Linksmieji nutikimai“ filmai, kuriuose pilna nuotykių, programoje „10V - Apie draugystę ir žuvų gaudymą“ daug filmų apie žvejybą ir draugų pagalbą. Visi, kas mėgsta burtus ir stebuklus, kviečiami į šią jums skirtą specialiąją programą „11V - Apie stebuklus ir keliones“. Įvairių šalių pasakos surinktos programoje „12V - Pasakų pasaulis“, o programoje „13V - Didieji talentai“ įvairiausių personažų talentai sužavės žiūrovus.
Festivalio programoje bus parodytos net trys eksperimentinių filmų programos „14E - Forma T“, „15E – Figūra Z“, „16E – Noise W“. Taip pat festivalio metu bus parodyta animacinių muzikinių klipų programa „23MV – Muzikiniai klipai“ susideda iš 18 filmų, atkeliavusių iš įvairių šalių.
Programose yra daugybė filmų, apdovanotų prestižiniuose pasaulio festivaliuose, laimėjusių garsųjį „Oskarą“, pagrindinius Anesi, Štutgarto, KROK ir daugelio kitų festivalių prizus. Šiemet animaciniai filmai konkursinėse programose varžysis dėl devynių skirtingų nominacijų, o geriausieji tarptautinės žiuri bus apdovanoti „Stiklo riešuto“ prizais ir diplomais. Festivalio konkursinių programų filmus įvertins vienas iš garsiausių latvių režisierių Vladimiras Leščiovas, estų režisierius Hardi Volmer, rusų animacinių filmų dailininkė Marina Kurčevskaja, lietuvių kino kritikas Skirmantas Valiulis, lietuvių režisierius Artūras Bukauskas.
Festivalio metu vyks kūrybinės dirbtuvės „Master Class“ su studentais, kurias organizuoja lietuvių režisierė ir dėstytoja Jūratė Leikaitė. Su studentais kūrybinėmis paslaptimis, kaip kurti plastelininės animacijos filmus pasidalins Izabela Plučinska. Apie lėlių animacijos dailininko kūrybą ir darbą pasakos ir daugybę pavyzdžių pademonstruos rusų dailininkė Marina Kurčevskaja. Animacijos dramaturgijos problemas nagrinės režisierė ir žurnalistė bei VGIK‘o dėstytoja Natalija Lukinykh. Mažieji kino lankytojai savo kūrybines jėgas galės išbandyti ir susipažinti su animacijos pradmenimis kūrybinėse dirbtuvėlėse, kurios kino teatruose vyks prieš filmų vaikams seansus.
Tarptautinis animacinių filmų festivalis „Tindirindis“ – tai vienintelė galimybė Lietuvoje pamatyti įvairiausius animacinius filmus, pagal kiekvieno pomėgius ir norus.

Daugiau:

No comments: