Wednesday, July 6, 2011

Rio recenzija

Rio
8/10


Prieš beveik dešimtmetį kino kompanija „20 Century Fox“ atrado mažą animacijos studiją „BlueSky“, kuri kino pasauliui padovanojo „Ledynmetį“. Tada už filmo „vairo“ sėdėjo režisierius Karlas Saldanha. Pasaulį tuo metu išleistas „Ledynmetis“ pradžiugino taip stipriai, jog vėliau dar dvi šios serijos dalys buvo sukurtos ir šiuo metu kuriama ketvirtoji. Bet be savo sėkmingiausio projekto, studija ir režisierius imasi ir visai kitokių projektų kaip: „Robotai“, „Hortonas“ ar, naujausiasis, „RIO“.



Šį kartą iš šaltųjų Ledynmečio gniaužtų veiksmas nusikelia į spalvingąją Braziliją, pačiame jos karnavalo įkarštyje. Pagrindiniai herojai – linksmosios papūgos ir nuostabi jų meilės istorija.



Atokiai šaltame pasaulio pakrašty gyvena reta papūga vardu Žydrūnas. Gyvena kaip karalius, nieko jam netrūksta yra gerai prižiūrimas savo geriausios draugės, ne papūgos, o žmogaus, moters Lindos. Būtų taip ir gyvenęs sau laimingas, kaip inkstas taukuose, jei ne žinia iš tolimojo pasaulio, jog jis prieš paskutinis savo rūšies atstovas. Taip Žydrūnas persikelia į veiksmo ir spalvų rojų – Rio De Žaneirą. Ten jis supažindinamas su papūga Pupa. Susitikimas tam, jog pratęstų savo rūšies gyvavimą. Viskas eitųsi pakankamai sklandžiai, bet pasirodo, jog Linda nėra išlepusi papūga ir jai svarbiausias dalykas pasaulyje - laisvė. Veržlioji ir atkaklioji Linda – kietas riešutėlis išlepusiam Žydrūnui. Viską pasunkina ir tai, jog kiek netikėtai retosios papūgos pagrobiamos. Taip prasideda nuotykis dėl savo laisvės ir naujų dalykų atradimo. Žydrūnas po truputi supranta kas yra tikras gyvenimas.



Animacijos pasaulyje yra tik kelios studijos, kurios sugeba pateikti išties nuostabiai nušlifuotus animaciniu filmus su visai šeimai tinkamais scenarijais, kuriuose tiek maži, tiek ir dideli randa pagrindines žmogiškas vertybes. Visas filmo sukurtas pasaulis – nepriekaištingas. Animacija dinamiška ir leidžianti patikėti, jog herojai iš tiesų egzistuoja. Žiūrėdamas įsijauti į jų išgyvenimus ir troškimus ir nejučiomis susitapatini su pagrindiniais personažais. Veiksmo sūkurys nukreiptas į Rio De Žaneiro karnavalą, tad jau besibaigiant filmui galima pilnai pasijusti tarsi ten ir pabuvojus.


Garsas išties nepriekaištingas, muzika ir dainos ilgai išlieka atminty. Prie filmo dainų prisidėjo ir garsusis dainininkas Will I Am, bei aktorius ir dainininkas Džeimis Foksas (Jamie Foxx). Abu jie ne tik dainuoja, bet ir įgarsina porą išties šmaikščių paukščių personažų. Lietuviškai prašnekinti personažai atrodo gyvai, tarsi tokia jų ir būtų originali kalba.


Vaikams patiks, suaugę gerai praleis laiką, o ateity galima laisvai tikėtis ir antrosios nuostabaus animacinio filmo visai šeimai „RIO“ dalies.

Filmo treileris:

No comments: