Saturday, December 17, 2011

KALĖDŲ SENELIO SLAPTOJI TARNYBA recenzija


9/10


Jeigu šią žiemą yra filmas, kuris giliai įstrigtų į širdį tiek mažam, tiek ir dideliam, tai būtų būtent ,,Kalėdų senelio slaptoji tarnyba”. Teigiamas, šiltas ir visomis prasmėmis rekomenduotinas, ypač vaikams, kuriems iškyla klausimas, kaip Kalėdų seneliui pavyksta išdalinti beveik du milijardus dovanų per vieną naktį. 


Kalėdų Senelio darbas perduodamas iš kartos į kartą. Vyresniuosius keičia jaunesnieji. Kartu su technologijų tobulėjimu moderniajame pasaulyje, Senelio darbo specifika irgi kiek pasikeičia.  Vyresnysis sūnus, apsirūpinęs visa įmanoma technika, ir su 1,6 milijono treniruotų elfų, sugeba ne tik pristatyti visas dovanas, bet jas laiku ir pagaminti, ir suvynioti. Dovanų pristatymui skirtas laikas yra minimaliai mažas – vos 18 sekundžių kiekvienam miestui. Per vienas Kalėdų išvakares Senelis ir jo vyresnysis sūnus bei daugiau nei milijonas elfų susiruošia išdalinti dovanas kiekvienam vaikui ir suaugusiajam. Viskas atrodytų pavyksta nepriekaištingai, bet netikėtai šioje didelėje operacijoje įsivelia mažytė klaida – viena mergaitė,  parašiusi Kalėdų seneliui nuoširdžiausią laišką, ima ir negauna dovanos. Jaunesnysis Senelio sūnus Albertas, kuris yra visiškai nuvertintas ir dirba pasodintas žemiausiose pareigose – skaityti vaikų laiškus ir sužinoti ko tiksliai kiekvienas vaikas nori, nesugeba suprasti kaip tokia atrodytu maža klaida galėjo įsivelti ir kodėl niekas jos net nesiruošia spręsti. Apimtas liūdesio jis pats imasi veiksmų spręsti susidariusiai problemai ir pats sau pažada asmeniškai pristatyti dovaną mergaitei. Prie jo prisijungia ir seniausias giminės Senelis, kuris nesinaudoja visomis moderniomis priemonėmis, o tiesiog pasikinko jau seniai tvarte nieko nebeveikiančius elnius. Prasideda tikrasis ir magiškasis nuotykis, kurio metu kelionė nusidriekia per Afriką, Meksiką, Ameriką ir visą Europą. Laiko lieka visai nedaug, tad Albertas su Seneliu skuba kaip išmanydami į nuotykį, kuris vertas Kalėdinio stebuklo!


Apie šį filmą išgirdau dar viešėdamas didžiausiame pasaulyje animacinių filmų festivalyje  „Annecy“, tuo metu buvo pristatyta kelių minučių ištrauka (ne iki galo nušlifuota, toks visiškai eskizinis variantas) ir autorių komentarai su charakterių dizainais ir pačiu filmo stiliumi. Prisipažinsiu, kad tuo metu dar nejutau, kokį stebuklą ketinama išleisti į ekranus, nors vaizdas ir buvo daug žadantis, o autoriai ypatingai gyrė puikiai parašytą scenarijų. Tuo galėjau įsitikinti nuėjęs į kino teatrą. Kalėdų stebuklas puikiai perteiktas filme.


Studija sukūrusi šį  animacinį filmą yra europietiškos kilmės – „Aardman“. Tai puikiai pažįstama studija animacija besidomintiems žmonėms. Viena iš geriausių ir daugiausiai nuveikusių Europoje animacijos srityje.  Juk tai jie mums pristatė plastilininius šedevrus „Volisas ir Gromitas: kiškiolakio prakeiksmas“ bei „Viščiukų maištas“, o galiausiai ir 3D animacinį filmą „Srovės nublokšti“. Dar daugiau animacijos ji yra prikurusi reklamos srity ir trumpo metražo animaciniuose filmuose. Ši studija neturi konkurentų kai imama kalbėti apie plastilininę animaciją. Studija pastaruoju metu dirba išties daug ir jau kitais metais pristatys naujausią savo plastilininį animacinį pilno metražo filmą „Piratai“. 
Prie ,,Kalėdų senelio slaptoji tarnyba” kūrimo prisidėjo ir animatoriai iš „Sony animation“ studijos. Tikriausiai nėra paslaptis,  kad mėlyniausio animacinio filmo šiais metais  „Smurfai“ autoriai yra būtent jie. Gerai kai susitinka du profesionalai vienoje vietoje, dar geriau, kad jie ir puikų scenarijų turi!


Pasižiūrėjęs šį filmą, tik po kurio laiko supratau, jog jis buvo įgarsintas lietuviškai. Šiame filme toks nepriekaištingas dubliažas, jog rodosi, kad tekstai parašyti būtent mūsų kalba. Neturiu nei vieno priekaišto gerai dirbantiems Lietuvos aktoriams, kurie taip tinkamai paskolino savo balsus. Lietuviškai veikėjus prakalbino šie aktoriai: Tadas Montrimas, Remigijus Sabulis, Daumantas Ciunis, Jonas Šarkus, Vaidotas Martinaitis, Indrė Patkauskaitė, Rasa Samuolytė, Giedrius Arbačiauskas, Džiugas Siaurusaitis, Agnė Šataitė ir kt.


Ypatingai rekomenduoju  šį filmą vaikams ir jų tėveliams. Vaikams nebekils klausimų apie tai, kaip Kalėdų senelis išdalina tiek daug dovanų, o tėveliai galės pajusti tikrą švenčių dvasią ir pasijuokti iš išties smagių vietų, o jų filme tikrai daug yra. Kiekvienas pasižiūrėjęs supras, kad Kalėdų seneliui kiekvienas vaikas yra svarbus ir savo misiją – išdalinti dovanas kiekvienam, nepaliekant nei vieno, jis atlieka nepriekaištingai. 



Filmo treileris:



Daugiau: http://www.kinas.info/page.php?review=9131;521

No comments: