Sunday, February 26, 2012

Belaukiant OSKARŲ APDOVANOJIMŲ 2012. animacijos kategorija




Iki garbingiausių metų apdovanojimų ceremonijos Oskarų liko tik kelios valandos.

Pats asmeniškai domiuosi beveik visomis nominacijomis ir apdovanojimais, bet labiausiai mano akį traukia animacijos kategorija, apie kurią norėčiau pašnekėti plačiau.

Pilno metražo kategorijoje šiemet yra net penki filmai: ,,Batuotas katinas“, „Kung fu panda“, „Cat in Paris“, „Chiko and Rita“ bei „Rango“. Du Dreamwoks studijos darbai, du Europietiški 2D (klasikinės animacijos) ir vienas ILM specialiųjų efektų studijos pirmasis animacinis pilno metražo darbas. Tikriausiai daugeliui nuostabą sukėlė tai, jog studija Pixar pirmą kartą nuo senų seniausių laikų (1995m), kai tik sukūrė savo pirmąjį pilno metražo animacinį filmą, neturi šioje kategorijoje kandidato. Nieko, ši studija turi stiprų savo kandidatą trumpo metražo animacinio filmo kategorijoje.
Ne tik studijai Pixar nepasisekė, nors to negalima vadinti nesėkme, juk sąžiningai kūrusi filmą „Ratai 2“ darė jį tam, jog uždirbtų iš žaislų ir visokių daiktų susijusiu su šio filmo atributika.
Dar vienas netikėtumas, jog akademija išbraukė iš galimųjų sąrašo ir vieno garbingiausių žmonių Holivude S. Spilbergo  „Tintiną“, už tai, jog jis buvo atliktas ne klasikinėmis animacijos technikomis, kai animatoriai kiekvieną kadrą animuoja rankomis, o pasinaudota judesio skanavimo technologija (motion capture). Akademija labai griežtai žiūri į taisykles ir stengiasi, kad animacija būtų suanimuota kadras po kadro, o ne pasinaudojus sudėtingų technologijų skaičiavimais būtų sukuriamas nepriekaištingas vaizdas kai kada net ir pralenkiantis tiek 3D, tiek ir klasikinę animaciją ar net filmuotus kino filmus. Nors toks animavimo būdas pilnai įsitvirtinęs žaidimų industrijoje. Anksčiau ar vėliau kine tai pasikeis ir tokie filmai arba turės savo atskirą kategoriją, arba bus gretinami šalia animacinių filmų.
Šioje pilno metražo kategorijoje stipriausias kandidatas yra „Rango“. Originalus scenarijus, kitokia animacija ir išskirtiniai bei niekur nematyti charakteriai užbūrė ir paliko neabejingus ne tik žiūrovus, bet ir kritikus. Žinoma, galimybę laimėti turi visi, kad ir „Kung fu panda 2“, kurios antroji dalis lenkia pirmąją, kuri nepelnytai praleimėjo Oskarų dalybose prieš kelis metus. Mažiausiai šansų nugalėti turi neblogas, bet tikrai ne pats geriausias šių metų filmas - „Batuotas kainas“, kuris mano manymu šią apdovanojimų kategoriją galėjo laisvai užleisti nepriekaištingai atliktiems „Kalėdų senelio padėjėjai“ ar naujausiai „Mikės Pūkuotuko“ daliai.
Europietiški darbai taip pat žavi už Atlanto žiūrovus ir kritikus, dėl savo stiliaus savitumo ir istorijų originalumo, tad nemažus šansus nugalėti turi tiek „Cat in Paris“, tiek ir „Chiko and Rita“, kurių stiprias istorijas lydi išties su niekuo nesumaišomas autorių stilius, kurio labai trūksta didžiosioms Holivudo studijoms, kurių filmai daugumai atrodo tarsi vienos didelės studijos darbai.

Be pilno metražo kategorijos yra ir trumpo metražo, kurią kino specialistai laiko kur kas sudėtingesne, nes per trumpesnį laiką papasakoti įtikinamą istoriją yra kur kas sudėtingiau ir kuriant reikalauja kur kas didesnio meistriškumo iš režisieriaus.
Šioje kategorijoje susirungė du kanadiečių (NFB) „Dimanche/Sunday“ ir „Wild life“, Pixar studijos „La Luna“, UK (Studio Aka) „A Morning Stroll“ ir kritikų realiausiu kandidatu gauti Oskarą „The Fantastic Flying Books Of Mr Morris Lessmore“ Kodėl tai yra realiausias kandidas? Nes istorija yra aktuali šių dienų auditorijai, kuri vis mažiau laiko praleidžia su knyga, o pasižiūrėjus šį animacinį filmą, būtent tik ir norisi prisėsti prie kokios knygos ir patirti nuotyki ją beskaitant.

Tai tokie animaciniai filmai šiuo metu yra labiausiai aptariami visame pasaulyje tiek kino kritikų, tiek ir animacijos mylėtojų.

Mano prognozės būtų tokios: šiemet Oskarus gaus „Rango“ ir „The Fantastic Flying Books Of Mr Morris Lessmore“. Laimėtojus sužinosime jau visai netrukus.


No comments: