Sunday, May 27, 2012

KERŠYTOJAI recenzija


9/10

Pasirodžius pirmosioms užuominoms apie tai, jog Marvel studija imasi kurti filmą „Keršytojai“, kuriame pasirodys gausybė šios studijos leidžiamų komiksų personažų, jis tapo vienu laukiamiausiu filmu šiais metais. Net nedvejodamas sakau, kad tai išties yra tikras desertas fantastinio kino ir komiksų ekranizacijų mėgėjams. Dar niekada vienoje vaidybinėje kino juostoje nebuvo pasirodęs toks didelis būrys garsių ir populiarių superherojų. Verta paminėti ir tai, jog filmas jau uždirbo garbingąjį milijardą dolerių praėjus vos dešimčiai dienų nuo rodymo pradžios, kas įrodo, jog seanso metu nuobodžiauti tikrai neteks.


Istorija atrodo paprasta. Yra keli superherojai, kurie „dirba“ kiekvienas atskirai. Egzistuoja „Skydo“ padalinys, kuris užsiima slaptais eksperimentais ir kovoja su nežemiškos kilmės priešais.  Jų („Skydo“) noras yra suburti geruosius superherojus į vieną darnią komandą tam, kad jie kovotų ir gintų žemę nuo įvairaus plauko užpuolikų. Šį kartą Žemei iškilo pavojus, kai į ją nusitaikė grėsmingasis antiherojus Lokas iš filmo apie „Torą“. Šis niekšelis buvo pagrindinis blogietis  atskiroje „Toro“ ekranizacijoje. Neklaužada dar yra ir garbingojo griaustinio dievo Troro netikrasis brolis.  Šį kartą Lokas sumąsto, jog Žemei užteks gyvuoti ir visomis išgalėmis pradeda ją naikinti. Gerasis ir blogasis broliai kovoja skirtingose barikadų pusėse, o gerieji  Kapitonas Amerika, Geležinis Žmogus ir grėsmingasis žaliasis Halkas, bei dar porą iki tol negirdėtų superherojų, kaunasi šalia Toro.  Herojai atsikleidžia visu įmanomu gražumu ir grėsmingumu.


Režisuoti šį filmą pakviestas nelabai kam žinomas Džošas Vedonas (rež. Joss Whedon), kuris iki šiol nebuvo sukūręs jokio didelio ar populiaraus filmo. Režisierius geriau žinomas kaip televizijos serialų režisierius, kuris taip pat buvo nominuotas Oskarui už animacinio filmo „Žaislų istorija“ scenarijų. Dar vienas įdomus faktas, jog režisierius taip domėjosi „Kapitonas Amerika“ filmu ir pagrindiniu jo herojumi, kad viską stengėsi perteikti būtent Kapitono akimis. Tačiau atlikus montažo darbus, šios idėjos buvo atsisakyta ir iš filmo išimta beveik pusės valandos filmuota medžiaga. Pats filmas, net ir po montažo darbų, trunka net dvi su puse valandos, kurios, tiesa, prabėga labai greitai. Verta paminėti ir tai, jog po šios premjeros, antrąją filmo dalį studija žada patikėti tik tam pačiam, nepriekaištingai savo darbą atlikusiam, režisieriui.


Dauguma skaičiusių Marvel leidžiamus „Keršytojų“ komiksus tikrai pastebės, jog nėra dar vieno pagrindinio herojaus, kuris visad šmėžuodavo komiksų žurnaluose. Tai Žmogus voras. Taip jau nutiko, kad būtent šiais metais, jau po poros mėnesių Marvel išleis dar viena superhitą su legendiniu herojum - Žmogumi voru. Tai nebus tęsinys anksčiau išleistos voro trilogijos, tai bus naujai perdarytas filmas. Labai tikėtina, jog Žmogus voras bus įtrauktas į antrosios „Keršytojų“ dalies filmavimus ir taps jungtiniu didvyriu šalia jau legenda tapusių Toro, Geležinio žmogaus, Halko ir Kapitono Amerikos. Apie tai, jog antroji dalis tikrai pasirodys, studija jau pranešė oficialiai.  Gali būti, jog naujausioje dalyje pasirodys „Fantastiškasis ketvertas“ ir „X-Menai“, kurie taip pat yra neatsiejama šio komikso dalis. Vieniems herojams jau kuriami atskiri scenarijai tolimesnių dalių vystymams, kitiems -  tokiems kaip Žmogaus voro filmai,  kuriami  visiškai nauji scenarijai.


Šiame grandioziniame nuotykyje dalyvauja labai daug žinomų aktorių, kurie stengiasi nebūti užgožti vienas kito. Geležinio žmogaus vaidmenį atlieka Robertas Daunis jaunesnysis (akt. Robert Downey Jr.), Kapitono Amerikos – Krisas Evansas (akt. Chris Evans), Toro –  Krisas Hemsvortas (akt. Chris Hemsworth), kiek netikėtai milžino Halko vaidmuo šį kartą patikėtas naujam aktoriui – Markui Rufalui (akt.  Mark Ruffalo). Šį personažą prikelti gyvenimui  bando jau trečias aktorius. Pirmasis tai padaryti bandė Erikas Bana  (akt. Eric Bana), antrasis - Edvardas Nortonas (akt. Edward Norton). Tačiau vienareikšmiškai galima teigti, jog geriausiai su šiuo vaidmeniu susitvarkė ir labiausiai į jį įsijautė Markas Rufalas. Verta paminėti, kad pagrindinės moters vaidmenį atlieka žavingoji aktorė Skarlet Johanson (akt. Scarlett Johansson). Jai palikta nemažai vietos ekrane, kur ji puikiai atlieka savo darbą ir neleidžia žiūrovams nuobodžiauti. Tačiau čia dar ne visi herojai. Marvel pristatė ir dar mažai žinomą personažą Sakalo akį, kurį suvaidino puikiai mums žinomas aktorius ir naujasis būsimasis Bornas Džeremis Reneris (akt. Jeremy Renner), kuris geriausiai pažįstamas iš pagrindinį Oskarą pelniusio filmo „Išminuotojų būrys“. Koks Marvel filmas be visus filmus jungiančio pagrindinio skydo padalinio vadovo Samuelio L. Džeksono (akt. Samuel L. Jackson ) ir jo pavaldinio Klarko Grego (akt. Clark Gregg) pagrindinio agento vaidmenyje? Verta paminėti, kad filme, nors ir trumpam, pasirodo ir Geležinio žmogaus mylimoji Gvinet Peltrou (akt. Gwyneth Paltrow). Blogiečio vaidmenį atlieka Tomas Hidlestonas (akt. Tom Hiddleston). Nors filme jis tikrai blogas, tačiau savo grėsme neprilygsta milžinui Halkui. Aktorių skaičiumi filmas tikrai nesiskundžia, šaunu ir tai, jog visiems užtenka laiko atskleisti jiems patikėtus charakterius.


Dauguma pasižiūrėjusių šį filmą atkreips dėmesį į tai, kad Holivudas tikrai susigriebė ir pradėjo daryti protingus veiksmo ir specialiųjų efektų filmus, ypač apie superherojus. Didžiausią pradžią šiame atgimstančiame žanre davė „Tamsos riteris“, kuris sugebėjo tapti nepranokstamu ir protingu filmu tiek veiksmo, tiek “popkorninių“ filmų mėgėjams. „Keršytojai“, kovoje dėl populiarumo, stengėsi nugalėti šiais metais po mėnesio išeinantį naujausią Kristoferio Nolano (rež. Christopher Nolan) filmą „Tamsos riterio iškilimas“ (The Dark Knight Rises).


Apie specialiuosius efektus galima kalbėti ir kalbėti, bet pasakysiu tai, jog kaip ir pridera vienam iš pagrindinių vasaros hitų – efektai nudailinti iki mažiausių smulkmenų, kiekvienas kadras nufilmuotas puikiai tinkančiais rakursais. Išvada ta, jog akims tai tikras džiaugsmas. Garso takelis taip pat neatsilieka, ir yra puikiai suderintas su vaizdu. Techninė filmo pusė išties nepriekaištinga.


Labai rekomenduoju pasižiūrėti šią gerą komikso ekranizaciją tiems, kurie neabejingi komiksų žurnalų herojams ir ankstesnių dalių „Toras“, „Kapitonas Amerika“, „Halkas“ ir „Geležinis žmogus“ mėgėjams. Tikrai netrūks ir smagių akimirkų, kurios susijusios su žaliojo Halko personažu.


Filmo treileris:




No comments: