Saturday, August 25, 2012

PARYŽIAUS MONSTRAS recenzija



7/10

Į didžiuosius kino teatrų ekranus vis dažniau atkeliauja Europietiški animaciniai filmai. Neseniai mes pamatėme Danų animacinį filmą „Ronaldas Barbaras“ („Ronal Barbaren“), kuris buvo skirtas suaugusiems, dar anksčiau teko matyti nelabai vykusį Islandišką  didelį filmą „Legendinis vikingas Toras“ („Legends of Valhalla: Thor“), o šį kartą iš pačios animacijos sostinės Paryžiaus atkeliavęs 3D animacinis filmas  „Paryžiaus monstras“. Tai vienas didžiausių Prancūzijos animacinių filmų šiais metais. Animacijos kokybe nenusileidžiantis didžiosioms animacijos studijoms  „Pixar“ ar „Dreamworks“. 





Istorija rutuliojasi senajame Paryžiuje, dvidešimtojo amžiaus pradžioje.  Dviem bičiuliams Emiliui ir Rauliui mokslinių išdaigų metu, iš mažos blusos sukuriama didelė pabaisa, kuri gąsdina daugumą Paryžiaus gyventojų. Pretendentas į miesto merus Meinotas visomis išgalėmis stengiasi tą monstrą sunaikinti, jog pakiltų savo būsimų rinkėjų akyse. Filmui įsibėgėjus imi suprasti, kad tikrasis monstras nebūtinai tas kuris taip atrodo, bet kuris monstriškai elgiasi. Prasideda monstro gelbėjimo ir naikinimo nuotykis, greta prisideda ir graži meilės istorija, o viską vainikuoja teigiamas  moralas.




Pats filmas nėra blogas, bet ir nėra kažkuo labai išsiskiriantis. Jei lygintume ką kūrėjai kuria už Atlanto ir tai kas buvo sukurta šiame filme, tai pastebėsime, kad šis filmas netrykšta per dideliu originalumu, juokeliai kartais nėra juokingi, o pati istorija nuspėjama jau pažiūrėjus pirmas penkiolika minučių. Visame filme atrodo lyg filmo herojai pagal scenarijų  vedžiojami už virvučių, bet ne „gyvendami“ savo gyvenimus. Aišku tai yra animacija ir visus veikėjus kažkas ir „tampo“ už tų virvučių, bet bėda ne animacijoje, o pačiame scenarijuje.  Animacija šiame filme yra išties puiki, A lygio, bet veikėjai neatskleisti iki galo, visi jų poelgiai pakankamai dirbtini. Prisiminus „Pixar“ studijos animacinį filmą „La Troškinys“, kuris taip pat buvo apie Paryžių ir palyginus jį su tuo ką sukūrė Prancūzai , tai supranti, jog  šis filmas nesugebėjo perteikti taip gerai tą tikrąją prancūzišką dvasią. O juk tai nacionalinis Prancūzijos kinas.   


Filmo režisierius Bibas Bergeronas (rež. Bibo Bergeron) yra puikią patirtį Holivude sukaupęs režisierius, kuris režisavo tikrus animacijos perliukus kaip „ Visa tiesa apie ryklį“ (Shark Tale“ 2004), „Kelionė į Eldoradą“ („The Road to El Dorado“ 2000), daugelio „Asterikso ir Obelikso“ dalių kūrėjas, bei  prisidėjęs prie dar keliolikos mums  puikiai pažįstamų animacinių filmų.
Filmą prodiusavo Prancūzijos pasididžiavimas – Lukas Besonas (rež. Luc Besson), kuris labai glaudžiai bičiuliaujasi su animacija ir yra ne tik prodiusavęs, bet ir sėdėjęs ne vieno animacinio filmo režisieriaus kėdėje. Garsiausias jo animacinis filmas „Artūras ir minimukai“ („Arthur and the Invisibles“ 2006m.) Nors „Paryžiaus monstras“ yra praeitų metų filmas, bet vis tieks smagu, jog kino platintojai sugeba atvežti filmus, kurie sukuriami mūsų žemyne.
Pirmą kartą apie šį filmą sužinojau/pamačiau/išgirdau viešėdamas didžiausiame animacijos festivalyje Prancūzijoje. Tuo metu filmas dar buvo gilioje kūrybinėje stadijoje, bet kūrėjai labai norėjo pasidalinti savo kuriamu filmu, tad pristatė dešimties minučių 3D filmo ištrauką. Iš to, kad kino salėje nebuvo nei vienos laisvos vietos, o pristatymas vyko kone didžiausioje kino teatro salėje, supratau, jog Prancūzai labai myli animaciją, ypač nacionalinę. Po parodytos ištraukos žiūrovai atsistoję  plojo kūrėjams ilgą laiką.


Filmas skirtas visai šeimai, taip pat jis yra dubliuotas ir lietuviškai.  Nors tai filmas ir apie monstrą, bet šis monstras kiek kitoks, jis yra draugiškas ir artimas mūsų dūšiai bei kartais net mielesnis už žmogiško pavidalo charakterius. Šiuo metu kino teatruose  be „Paryžiaus Monstro“ rodomi dar trys nauji animaciniai filmai: „Karališka drąsa“ („Brave“), „Ledynmetis 4“ („Ice Age 4“) ir „Madagaskaras 3“ (Madagaskar 3: Europe‘s Most Wanted“),  tad rinktis tikrai yra iš ko, o pasirinkę šį irgi nepralošite.

Filmo treileris:


No comments: