Thursday, April 11, 2013

Krudžiai / The Croods recenzija


8/10



Studija „DreamWorks“ deda visas įmanomas pastangas, jog sukurtų išties smagų animacinį filmą ir gerą pramogą tiek mažiesiems,  tiek ir didesniems. Po paskutinio Akademijos neįvertinto filmo „Legendos susivienija“, studija bando reabilituotis ir pristato originalų (ne kokį penkioliktą tęsinį) animacinį filmą „Krudžiai“.


Veiksmas mus nukelia į akmens amžių, kuriame gyvena šeimynėlė, pavarde Krudžiai. Šeimos galva tėtis, griežtai laikosi taisyklės – niekuomet nepalikti savojo urvo ir tą patį liepia daryti visai savo šeimai. Jis yra tikras raumenų kalnas, todėl dažnai pamiršta, kad turi ir galvą, kuri daugumoje situacijų padėtų priimti tinkamą sprendimą. Urviniai kartu gyvena, kartu medžioja ir kartu laikosi tėvo nustatytų taisyklių. Būtent todėl jie išlieka sveika, gyva ir bene vienintele šeimyna pasaulyje, kuriame ant kiekvieno kampo knibždėte knibžda priešistorinių būtybių siekiančių sudrumsti šeimyninę idilę.


Gyvenimas taip ir tekėtų įprasta vaga jei ne atkaklioji dukrelė Ipė, kuri visais įmanomais būdais mėgina „patirti gyvenimą“, o ne sėdėti oloje ir egzistuoti. Vieną naktį dukra nepaklūsta tėvo draudimui išeiti iš namų ir nakties tamsumoje sutinka labai protingą vaikiną Gajų. Šis sugeba pažaboti ugnį, kas yra visiškai svetima urvinei mergaitei. Ipė susižavi Gajumi ir jo kitokiu, kiek brandesniu, požiūriu į šį pasaulį. Taip atsitinka, kad likimui panorėjus, Krudžių ola, saugiausias prieglobstis pasaulyje, nušluojama nuo žemės paviršiaus. Šeimynai tenka ieškotis kito prieglobsčio. Tada ir prasideda didysis pasaulio pažinimas, vertybių ir požiūrių kaita.
Tenka pripažinti, jog šeimai, o ypač konservatoriškų pažiūrų tėtušiui, tai padeda atsimerkti ir į pasaulį pažiūrėti kitu kampu. Kiti šeimos nariai taip pat užima svarbią vietą filmuke, tačiau pagrindė istorijos linija driekiasi ties tėčio ir dukros santykiais.


Animacija, kaip ir dera didelei studijai – aukščiausio lygio. Tikriausiai kaip ir kiekvienas, prieš filmo premjerą kino teatre, pažiūrėjau treilerį ir buvau įsitikinęs, kad šis filmas turės šį tą bendro su anksčiau rodytais kino hitais. Ką turiu omenyje? „Krudžių“ aplinkos grožis labai primena megahitu tituluojamą „Avatarą“. Urviniai žmonės, fauna ir flora primena studijos „Blue Sky“  „Ledynmetį“. Tačiau pažiūrėjus filmą supranti, jog ne vaizdas čia svarbiausias, o gera ir originali istorija. Smagu, jog „DreamWorks“ studija pateikia vis daugiau filmų, kurių istorijos yra originalios ir skiriasi nuo „Pixar“ ar kitų studijų darbų.


Labiausiai mane nustebino operatoriaus darbas. Aišku, dauguma jūsų pasakytų, jog animacijoje operatoriaus nėra. Tačiau jūs klystumėte. Animaciniuose filmuose veikia virtuali kamera, kurią valdo tikri profesionalai. Ir tai jau ne pirmas kartas, kai „DreamWorks“ studijos filmuose operatorius demonstruoja tokį aukštą meistriškumo lygį, kad net garsiausių vaidybinių filmų meistrai galėtų pavydėti tokio kameros judėjimo.



Šioje istorijoje pagrindinė vertybė – šeima, darnūs jos tarpusavio santykiai. Ar tai būtų akmens amžius, ar XXI a. – nėra namų be dūmų. Vaikai maištauja, o tėvai, šventai įsitikinę savo teisumu, juos drausmina. Dar viena graži filmuko idėja, jog ne viskas yra pasiekiama jėga. Kartais užtenka į pagalbą pasitelkti galvą ir bėdos tarsi išsisprendžia savaime. Tai visą šeimą suartinantis ir jos vertybes iškeliantis animacinis filmas. Rekomenduoju!

Treileris:



Daugiau: http://kinas.info/page.php?review=9659;609

No comments: