Sunday, August 17, 2014

“Galaktikos sergėtojai” ("Guardians of the Galaxy") recenzija



10/10

“Disney” studija prieš kelis metus nusipirko vieną žinomiausią komiksų frančizę - “Marvel” studiją, kuriai priklauso tokie hitai kaip: “Žmogus voras”, “Toras”, “Kapitonas Amerika”, “Halkas” ir dar daug kitų superherojų, kurie šiuo metu ypač populiarūs didžiuosiuose kino ekranuose. Daugelis labai sielojosi, jog nuo šiol teks žiūrėti kaip Peliukas Mikis kovoja su Žmogumi voru petis petin prieš Snieguolę su septyniais nykštukais. Nieko keisto, nes tai kas nauja, visad kažkiek gasdina, ypač kai susijungia kiek skirtingos įmonės. Bet nuo to laiko kai į “Disney” rankas pateko “Marvel”, nuogastavimai pamažu dingsta ir matome, jog kuo toliau, tuo šis reikalas virsta į kokybiškesnes komiksų adaptacijas - pramogas. Naujausias studijos darbas “Galaktikos sergėtojai” yra būtent tai, ko jau seniai trūko komiksinio kino salėse – originalaus filmo apie superherojus.



Piteris Kvilis (akt. Chris'as Patt'as) kosmoso platybėse užaugęs neklaužada, kuris tiesiog leidžia laiką įsiveldamas į visokio plauko nuotykius. Taip jau nutinka, kad būtent jam į rankas patenka paslaptingoji super galią turinti sfera, kuri, pakliuvusi į netinkamas rankas, gali sunaikinti visą galaktiką. Žinia, jog jis turi didelės reikšmės daiktą pasklinda po visus tamsiausius kosmoso kampelius, tad neilgai trukus, Piteris tampa pačiu ieškomiausiu žmogumi galaktikoje, už kurio galvą paskirtas nemenkas užmokestis. Nevisai palankiai susiklosčius įvykiams ir Piteriui pakliuvus į kalėjimą, prie jo prisijungia medis Grūtas (akt. Vin'as Diesel'is), žavi žalioji moteris Gamora (akt. Zoe Saldana), kalbantis meškėnas Roketas (akt. Bradley Cooper'is) ir kietas kaip uola, bet velniškai kvailas žmogus (ateivis) Draksas (akt. Dave Boutista). Visi jie laikomi nusikaltėliais, tačiau šį kartą būtent jiems lemta išgelbėti galaktiką ir mūsų brangiąją Žemę nuo sunaikinimo.



Prie “Galaktikos sergėtojų” vairo stojo beveik niekam nežinomas režisierius Džeims'as Gun'as (James Gunn), kuris iki šiol kūrė niekuo neišsiskiriančius B klasės filmus: “Super” (2010), kuris taip pat buvo apie superherojų, “Kietašikniai” (“Movie 43”, 2013), parašė scenarijų nuviliančiam “Skubis Dū” (“Scooby-Doo”, 2002). Žiūrint į ankstesnę Gun'o karjerą galime pasakyti, kad “Marvel” studija tikrai mato potencialą ir moka pasirinkti tinkamiausius kaditatus į režisieriaus kėdę, kurie, net ir būdami labai skirtingi, sukuria tokio stiliaus filmus, kurie būdingi tik “Marvel” studijai. Šie laurai turėtų būti dedikuojami “Marvel” studijos prezidentui Kevin'ui Feige'i (Kevin Feige), kuris prie visų filmų vairo stoja užimdamas prodiuserio vietą.



“Galaktikos sergėtojai” yra kažkas panašaus į prieš kelis metus pasirodžiusius “Keršytojus” (“Avengers”, 2012), tačiau ten prieš blogį stojo garsiausi komiksų herojai, o čia, negirdėti antiherojai, kurie, iš pirmo žvilgsnio, nepasižymi jokiomis super savybėmis.
Iš penkių pagrindinių herojų net du sukurti pasitelkus specialiuosius efektus ir animaciją. Kalba eina apie medį Grūtą, kuriam balsą paskolino Vin'as Diesel'is. Viename interviu jis yra sakęs, jog pagrindinę savo frazę “Aš esu Grūtas” (“I'am Groot”) jis įgarsino daugiau nei 1000 kartų! Antrasis kompiuterinis personažas – meškėnas Roketas, kuriam balsą paskolino Bradley Cooper'is. Prisipažinsiu, jog šis personažas yra vienas mylimiausių, nes tokio meškėno dar neteko matyti. Tobulas charakteris su nuostabiu įgarsinimu! Likę trys aktoriai vaidina kaip ir priklauso normaliam kinui, bet tik vienas iš jų Chis'as Pratat'as yra natūralus. Ką turiu galvoje? Taip jau nutiko, jog Zoe Soldana nuspalvinta žaliai, o Draksas pilkai. Zoe'jai tai nėra pirmas kartas kai ji nuspalvinama, prisiminkime “Įsikūnijimą” ("Avatar", 2009), kur ji įkūnijo mėlyną personažą. Asmeniškai manau, jog visi su savo vaidmenimis susidorojo labai gerai, personažai pilnai atskleisti ir nėra vienodi. Blogiukų šiame filme taip pat yra, bet jų tiek daug ir jie tokie įvairūs, kad užteks pasakyti, jog jie ne ką pilkesni nei pagrindiniai personažai. 



Visi “Marvel” studijos filmai yra sujungti į vieną bendrą istoriją, tad nieko nuostabaus, jog “Galaktikos sergėtojuose” pasirodo ir pats blogiausias iš blogiausių antiherojų - Tanosas, kuris savo piktais kėslais svaidosi ir “Keršytojų” dalyse.
Labai verta paminėti ir tai, jog filmo garso takelis – aukščiausio lygio. Surinkti geriausi (aišku čia jau skonio reikalas) 8 dešimtmečio gabalai. Neįtikėtina tai, jog filme panaudotas "Awesome Mix Vol. 1” albumas šiuo metu perkamiausias pasaulyje ir puikuojasi garbingoje pirmoje vietoje!
Taip pat verta paminėti, jog filmo meno direktorius nusipelnė išskirtinės padėkos, nes dekoracijos, efektai ir kostiumai atrodo geriau nei legendiniuose “Žvaigždžių karų” filmuose!


Smagu žinoti, jog sulauksime antrosios ir trečiosios “Galaktikos sergėtojų” dalių. Antroji turėtų pasirodyti 2017 metais. Labai rekomenduoju nueiti į šį filmą, ypač jei esate fantastikos ar komiksų mėgėjai. Kaip žinia, tokie filmai pasitaiko labai retai. Belieka sulaukti, kada vėl pasirodys toks šviežias ir visapusiškai įdomus filmas, kurio metu, sėdėdamas kino salėje, gali pasijausti kažko naujo dalimi, kaip kad pirmą kartą žiūrėtum “Žvaigždžių karus”.

No comments: