Monday, May 19, 2008

Speed Racer recenzija



Toliau tesiu savo, kaip kino kritiko darba ir pristatau jau treciaja recenzija!:)


Speed Racer
7/10


Go Speed go!


Jeigu nebūčiau šio žanro mėgėjas, duočiau filmui 6 balus, vietoj mano parašytų septynių. Filmas išėjo per ilgas vaikams ir per spalvingas jų tėveliams. Suprantu kūrėjų lūkesčius peršokt pačius save, ką jie jau padarė matricoje, bet šį kartą taip stengėsi, jog nepastebėjo kam kuria filmą. Spalvos tikrai vaikams, o istorija? Tėveliams per banali, vaikams per ilga išsėdėti daugiau nei dvi valandas.

Speedo Racerio kraujyje jau nuo mažens įaugęs greitis, kova ir automobiliai. Užaugęs lenktynininkų šeimoje mato vieną tikslą – nugalėti ir būt greičiausiu,visai tokiu pat, kaip ir jo vyresnysis brolis, žuvęs negarbingų lenktynių metu. Vaikino troškimą, būti greičiausiam, apsunkina nesąžiningi priešininkai, kurie vilioja dosniais papirkinėjimais ir nešvariu žaidimu. Visa painiava prasideda tada, kai Speedas atsisako pasirašyti sutartį su nesąžiningu milijardierium ir pasikliauja tik savo mylimos šeimos jėgomis. Nuo tos akimirkos visi nupirkti sportininkai kėsinasi į jaunojo lenktynininko gyvybę, neleisdami jam lenktyniauti garbingai. Padeda jam tik paslaptingasis Raceris X, turintis stebėtiną panašumą į Speedo žuvusį brolį. Įspūdingų lenktynių metu, broliai režisieriai, mus nukelia į karštas dykumas, ledinius kalnus ir į labai pavojingas, bet itin spalvingas trasas. Pavojai drąsuolių laukia už kiekvieno kampo,o pergalė užuodžiama jau nuo pirmo filmo kadro. Pagrindinis filmo akcentas – tai blizgantys automobiliai, ypač „Mach 5“, kuris čia išdarinėja tokius fantastiškus trukus, apie kuriuos mes net pasvajot nedrįstume - važinėja ir vertikaliai, ir horizontaliai ar net nesiekdami žemės paviršiaus atlieka sudėtingiausius akrobatinius triukus.

Jau reklamuojant filmą buvo pabrėžiama, kad filmą režisuos matricos kūrėjų komanda ir pamėgins vėl pristatys kažką užburiančio, kas neleis jų ilgam užmiršti. Lyginant naujausią brolių Wachowskių darbą su ankstesniaisiais galima pastebėti jų laisvumą kurti didelių užmojų filmus su perdėtu efektų prieskoniu, kuris po kurio laiko ima ir nebesivalgo,ypač kai juos ima masiškai kopijuoti kas tik netingi. Toks likimas anksčiau ar vėliau ir šiam filmui nutiks.

Pagrindinį vaidmenį atlieka jaunosios kartos aktorius Emile Hirschas, mums pažįstamas iš filmo - „Mano kaimyne – pornožvaigždė“. Nuostabiai žavią lenktynininko mergina įkūnija visiems puikiai pažįstam Christina Ricci, kuri čia tiesiog virtuoziškai manevruoja malūnsparnį, pasėdi prie automobilio vairo ir viliasi iš Speedo romantiškos meilės. Likusieji šeimos nariai taip pat pakankamai garsūs aktoriai: tėtį suvaidino gan stambokas John Goodmanas, o viskuo besirūpinančią mamą - Susan Sarandon. Antraplaniams personažams sunku atsiskleisti, nes jie pasirodo tik tada, kai pagrindinis personažas nebesusitvarko pats vienas su iškilusiomis problemomis, o veiksmo scenas reikia užkaišioti papildomais epizodais.

Tatsuo Yoshida 1967-aisiais nupiešė animacinį TV serialą, vėliau atsirado ir komiksai, šiandien broliai Andy ir Larry Wachowskiai iš viso to sukūrė dideli saldainių maišelį - pramogą. Tokių ryškių retro spalvų dar neteko niekad matyti, net animaciniai filmai nepasižymi tokia spalvų gausa. Šis neeilinis nuotykis tai - didelis efektas be pabaigos. Aišku tokio efektingo nuotykio nebūtų pavykę nufilmuoti be stebuklingojo „žaliojo ekrano“, kurio vietoje talentingi dizaineriai išreiškė save, kaip nebūtų išdrįsę jokiam kitam Holivudo filme. Patarčiau atkreiti dėmesį ir į nepriekaištingai atliktą montažą, kurio dėka filmą žiūrėti dar maloniau.

Gražus spalvų ir veiksmo kratinys tikrai patiks žaidimų mėgėjams, jie pasijus bežaidžiantys su dideliu greičiu ir spalvingais pavojais. Suaugusius vilios sentimentai pamėgtam animaciniam filmui, o vaikus – lyg iš stebuklų dėžutės besiveržiančios ryškios spalvos, kurios įtrauks ir nepaleis.


www.kinas.info



ir zinoma kitam puslapy, kuris taip pat raso apie kina, atsidure mano viena is sios recenzijos citatu!:)
http://www.obuolys.lt/kinozona/filmas-speed-racer/

3 comments:

Unknown said...

graziai parasei:)

Anonymous said...

recenzija verta milijono :)

Meinardas said...

Dekui dekui!:)