Sunday, November 13, 2011

TINTINO NUOTYKIAI.VIENARAGIO PASLAPTIS (recenzija)

9/10

Į kino teatrų sales pagaliau atžygiavo naujas herojus TINTINAS ir gerą produktą užtikrinantys du režisieriai - Stevenas Spielbergas ir Peteris Jacksonas. Mums Europiečiams Tintinas yra puikiai pažįstamas personažas, tad filmo premjerą matome net dviem mėnesiais anksčiau nei žiūrovai už Atlanto. Paprastai būna atvirkščiai. Didesni komiksų gerbėjai tikriausiai pastebėjo, kad porą Tintino komiksų knygelių buvo išversta ir į Lietuvių kalbą.


Šiuo metu tai pelningiausias filmas Europoje. Prancūzijoje, pagal žiūrovų skaičių per premjerą, šis filmas lenkia net „Avatarą“. Nieko nuostabaus! Tintinas - vienas populiariausių komiksų šioje šalyje.

Naujas herojus, nauji ir nematyti nuotykiai. Pagaliau kažkas naujo ir netikėto, nes pastaruoju metu kino teatrų ekranuose sumažėjo originalių filmų, daugiausiai tęsiniai, kurie nenuteikia naujiems nuotykiams, o tik primena, kad neužmirštume jau esamų herojų ir papildytume kūrėjų neišsemiamas kišenes. Drąsiai sakau, kad tai vienas originaliausių metų animacinių filmų. Tokių šiais metais buvo tik keli: „Rango“ ir „RIO“. Visą kita mums jau ir taip pažįstama: „Kung fu panda 2“, „Ratai 2“, „Mikė Pūkuotukas“, greit pasirodys „Linksmosios pėdutės 2“, mums jau pažįstamas katinas iš „Šreko“ filme „Batuotas katinas“ ir ketvirtoji „Alvinas ir burundukai“ dalis.


Tintinas (akt. Jamie Bell) turguj aptinka ir nusiperka seną ir neįprastą laivo modelį „Vienaragis“. Tik nusipirkus laivą, Tintiną pradeda persekioti paslaptingi žmonės/grupuotė, kuri glaudžiai susijusi su įsigytu laivo modeliu. Netikėtai šuo Sniegelis sulaužo parneštą namo laivą. Galiausiai išvis laivas dingsta, o namai suverčiami neatpažįstamai. Tintinas imasi aiškintis ši painų reikalą. Netikėtai suverstuose namuose jis atranda popieriaus pergamentą, kuris per atsitiktinumą buvo iškritęs iš laivo modelio.


Greitai besirutuliojant įvykių eigai, Tintinas (ne savo valia) atsiduria paslaptingame laive, o ten susipažįsta su Kapitonu Hedoku (akt. Andy Serkis), kuris dar labiau susijęs su visa šia istorija ir paslaptingosios pergamento mįslės įminimu. Laivas tampa labai pavojinga vieta šiems dviems herojams, tad jiems tenka bėgti nuo paslaptingųjų priešų, kurie visomis įmanomomis priemonėmis bando atskleisti paslaptį susijusią su rastu laivo modeliu „Vienaragiu“ ir keistaisiais pergamento lapais, kurie veda prie paslaptingojo piratų lobio vietos. Nuotykiai nusitęsia per dykumas ir vandenynus, o kokybiškas 3D atlikimas nukelia mus į ranka paliečiamai tikroviškas užburiančias vietas. Veiksmo bus daugiau nei įsivaizduojate.


Be pagrindinių pirmojo plano veikėjų, šauniai visoje šioje istorijoje pateiktas ir dviejų detektyvų duetas, kurie į filmą įneša chaoso ir absurdiškumo. Spielbergas žino, kaip neleisti žiūrovui nuobodžiauti, tad šie du detektyvai drąsiai gali lygiuotis šalia „Ledynmečio“ esantį antrojo plano žiūrovų pamėgto personažo – voverės Skrato. Nepamirštama filmo vieta, kai šie du detektyvai užeina į piniginių kleptomano namus, kad šiam gražintų rastą piniginę.


Talentingasis Stevenas Spielbergas su Georgu Lucasu kadaise mums pristatė nuostabią Indianos Džounso epopėją, kuri jau tapo auksine klasika. Šį kartą Spielbergas į pagalbą pasitelkė šių dienų gero kino garantą ir legendinio „Žiedų valdovo“ režisierių - Peterį Jacksoną, kad pristatytų naują nuotykį ir ne ką prastesnį ir paslaptingesnį, nei „Indiana Džounsas“. „Tintine“ išnaudojamos visos įmanomos naujausios technologijos, kurios blizga visu gražumu ir verčia stebėtis, kiek daug darbo buvo įdėta į šį nuotykį. Žiūrint filmą, rodosi, kad animacija pralenkia visas įmanomas piešimo ar skaitmeninio modeliavimo ribas ir imi jaustis lyg žiūrėtum filmą su realiai filmuotais veikėjais. Tokiam aukštam rezultatui išspausti buvo daug skolintasi iš „Avataro“ kūrėjų, kurie prieš porą metų padarė stebuklą akims. Spielbergui toks filmas yra nauja patirtis, bet su ja jis susidorojo profesionaliai ir išspaudė maksimumą.


Produktyvusis režisierius per Kalėdas pristatys ir dar vieną savo filmą - „Karo žirgas“, tad nusimato neblogas apdovanojimų sezonas šiam didžiam Holivudo grandui.

Stevenas Spielbergas apie šio filmo kūrimą mąstė dar tada, kai kūrė savo legendinį Indianą Džounsą. Tais laikais net su komiksų autorium buvo susitikęs aptarti filmo idėjos. Bet netikėtai komiksų kūrėjas Herge iškeliavo anapilin, o S. Spielbergas projektą nukėlė vėlesniam laikui. Po daugelio metų kai pamatė, ką P. Jacksonas padarė su „Žiedų valdovu“, kokybės prasme, paskambino jam ir susitarė susitikti ir pašnekėti apie galimą komikso ekranizaciją. S. Spielbergas net nenumanė, jog P. Jacksonas yra didelis Tintino komiksų serijos entuziastas ir vos ne mintinai žinantis visus šio komikso herojaus nuotykius. Dar P. Jacksonui priklauso geriausia pasaulyje specialiųjų efektų studija „Wetta“, kurios dėka ir buvo sukurtas „Tintinas“ 3D formatu, nei kiek nenusileisdamas savo kokybe geriausiam šios srities produktui - “Avatarui“, kuriam taip pat efektus būtent ir darė genijai iš „Weta“ studijos, įsikūrusios Naujojoje Zelandijoje.


Labai keista, kad šį filmą mūsų kino teatrai pateikia tik lietuvių kalba. Gaila, nes norėtųsi pamatyti ir originalą. Dubliavimas atliktas kokybiškai, bet ne taip, jog antrą kartą šį filmą žiūrėčiau mūsų gimtąja kalba. Ir filmas skirtas ne patiems mažiausiems, o kiek vyresniems, kurie tikrai moka skaityti ir gali laisvai suprasti, apie ką šnekama originalo kalba.


Jau kuriant pirmąją „Tintino“ dalį buvo aišku, kad pasisekus šiam, antrąjį režisuos Peteris Jacksonas, o prodiusiuos S. Spielbergas. Kino grandai tiesiog susikeis vietomis, nes šį kartą vairas patikėtas S. Spielbergui, o prodiusiuoja P. Jacksonas. Nežinau, kaip už Atlanto seksis šiam nuotykiui, kurio premjera, kaip minėjau, ten dar negreitai, bet Europoje filmui sekasi puikiai.


Filmą rekomenduočiau žiūrėti animacijos, nuotykių ir gero veiksmo kino mėgėjams. Išsiilgusiems tokių nuotykių, kokius matydavome žiūrėdami senuosius Steveno Spielbergo filmus. Ir žinoma visiems Herge komikso „Tintinas“ gerbėjams. Bei išties nepriekaištingo 3D kino mylėtojams. Čia tikrai tą 3D pajausite.

Filmo treileris:



No comments: