Tuesday, November 25, 2014

Madagaskaro pingvinai recenzija

6/10


Niekas net neabejoja, jog pasaulines animacijos aktualijas demonstruoja tik kelios didžiausios studijos pasaulyje. Viena iš jų – „Dreamwoks animation“, kuri kiekvienais metais pristato po 2-3 animacinius filmus. Šių metų pradžioje sulaukėme „Ponas Žirnis ir Šermanas“ (“Mr. Peabody & Sherman”), metams įpusėjus – nuostabaus ir vieno geriausių šių metų animacinių filmų – „Kaip prisijaukinti slibiną 2“ (“How to Train Your Dragon 2″), kuris yra labai realus pretendentas gauti „Oskaro“ statulėlę. Bet štai metams besibaigiant mūsų dėmesiui – linksmieji pingvinai filme „Madagaskaro pingvinai“ („Penguins of Madagascar“). Tai džiaugsmas vaikams, tėveliams, močiutėms ir diedukams bei tikrai yra geros nuotaikos užtaisas visai dienai.


Pingvinai Kovalskis, Škiperis, Riko ir Eilinis yra keturi ypač slapti šnipai vykdantys visokio plauko užduotis. Aišku kaip ir visuose filmuose, gerieji negali egzistuoti be blogio, tad šauniųjų pingvinų kelyje pasitaiko toks piktas bordinis aštuonkojis bandantis pagrobti ir sunaikinti visus viso pasaulio zoologijų sodo pingvinus. Taip jis elgiasi ne be reikalo, o tik tam, kad susigrąžintų savo didžią ir išgaravusią šlovę, kurią patyrė dar tada kai nebuvo į zoologijos sodą atgabenti nuostabieji ir visų mylimi pingvinai. Kad ir kaip gerai sektųsi pingvinams kovoti su nenaudėliu aštuonkoju, prie jų prisijungia ir viso pasaulio gyvūnų gelbėjimo komanda – „Šiaurės vėjas“. Jų misija – padėti gyvūnams, kurie negali apsiginti patys. Tik bėda ta, kad pingvinai tikrai gali apsiginti, todėl pingvinams tenka gelbėti ne tik pasaulį, bet ir komandą „Šiaurės vėjas“.

  

Pats pingvinų filmas išsiskiria iš kitų animacinių filmu tuo, kad šaunioji ketveriukė su visomis užduotimis susidoroja ypač paprastai ir labai netikėtai. Net nesvarbu kokia sudėtinga būtų ta jų užduotis. Kaip pavyzdį galima būtų paminėti, jog jie neima į galvą net tada kai reikia iššokti iš aukštai skrendančio lėktuvo ar pabėgti nuo įsiutusių jūros ruonių, ar net įsilaužti į Amerikos aukso saugyklą – Fort Noksą. Jie tiesiog linksminasi ir linksmina mus – žiūrovus! Tai yra animacinė komedija, kuri visomis išgalėmis stengiasi mus juokinti.


Nors „Pingvinai“ ir yra atskiras filmas, bet iš esmės tai yra „Madagaskaro“ trilogijos tęsinys, kuri
„Dreamworks“ studijai atnešė šlovę ir juos iškėlė į animacijos Olimpą, kuriame ji taip ir sėdi iki šiol. Nenorėdama prarasti gerai sukurtos investicijos, studija laiku ir vietoje ir net puse metų anksčiau pristato pilno metražo pingvinų filmą. Bėda tik ta, kad filmas nėra kažkuo išskirtinis, istorija tikrai nėra originali, todėl pats filmas neturi jokios išliekamosios vertės ir po kelių metų niekas net neprisimins, jog toks buvo. Tai akimirkos filmas užsimiršti dienos problemoms. Verta paminėti, jog ši studija ir taip yra pagaminusi pingvinų TV serialą, kuris yra rodomas ir pas mus. Objektyviai žiūrint tai šis filmas nei kuo nėra pranašesnis už tai, ką jau matėme šimtus kartų.

  

Filmo režisieriai Eric Darnell ir Simon J. Smith tikrai nėra naujokai animacijos pasaulyje. Vien E. Darnell’as yra kūręs garsųjį „Skruzdėliuką Z“ („Antz“) bei visas „Madagaskaro“ dalis, o S.J.Smith’as prikišęs savo nagus prie garsiausio „Dremworks“ animacinio personažo – Šreko! Komanda tikrai patyrusi ir savo darbą išmano, gaila tik tai, jog net penki filmo scenaristai nesugebėjo pateikti kiek protingesnio filmo scenarijaus. Istorija šimtą kartų girdėta, moralas irgi nėra originalus. Tiesiog studija užsidėjo dar vieną varnelę prie atliktų darbų. Žmonės mėgsta animaciją ir ypač „Madagaskaro“ veikėjus, todėl net nekyla abejonės, jog šis filmas turėtų atnešti nemažą pelną studijai. „Dreamworks“, kuris jai labai reikalingas, nes pastaruoju metu filmai surenka labai mažas pajamas ir dažniausiai blogus kritikų atsiliepimus.. 

  

Nežinau kodėl, bet pastaruoju metu lietuviškas vertimas niekuo neišsiskiria ir nėra toks ypatingai geras, koks buvo ankstesniuose filmuose. Galbūt tai, jog šiuo metu verčiami visi animaciniai filmai ir tai nebėra kažkas naujo. Gal tiesiog pripratino mūsų ausis, o gal tiems patiems aktoriams jau pabodo garsinti filmus. Kadangi nei vienas aktorius nei kiek neišsiskyrė, tai ir neaušinsiu burnos apie įgarsinimo ypatumus.

 

Visai kita kalba eina kai pradedam analizuoti techninę filmo pusę. O ji tikrai aukštos kokybės kaip ir priklauso brangiems filmams iš A lygio studijos. Animacija plastiška, scenos atidirbtos iki mažiausių smulkmenų. Charakterių vaidyba – nepriekaištinga! Garso efektai tikrai geri, tikrai pasijus sėdint kino salėje. Muzikos takelis nėra blogas, bet kad labai įsimintų kokia daina ar muzika, negalėčiau prisiminti.
 

Viską apibendrinus galima teigti, jog tai filmas su daug sprogimų, nepriekaištingai atidirbta animacija ir turintis keletą tikrai nuostabių juokelių, bet su ne ypatingai gerai atidirbta istorija, kuri kiša pagalius į ratus. Bet jei tikitės neįpareigojančio filmo, tuomet jis tikrai atitiks jūsų lūkesčius ir pakels nuotaiką. Iš tų filmų, kurie dabar rodoma kine, net nėra abejonės, jog tai šeimos animacija numeris 1!

No comments: