Wednesday, July 6, 2011

TRANSFORMERIAI 3 recenzija

TRANSFORMERIAI 3 (Transformers: Dark of the Moon)
6/10


Specialiųjų efektų kinas vėl okupuoja pasaulio kino teatrų sales, pritraukdamas minias žiūrovų. Vien per pirmąją savaitę Transformerių žūtbūtinis mūšis mūsų planetoje uždirbo beveik milijardą litų. O to pakako, kad sumuštų net „Žmogaus voro“ rekordą, kuris jau keli metai buvo nepralenkiamas. M. Bėjaus („Armagedonas“, „Perl Harboras“, „Sala“, „Pašėlę vyrukai“) vizitine kortele jau senai tapo nepriekaištingai atlikti specialieji efektai ir daug daug daug veiksmo. Jo čia tikrai užteks, ypatingai antrojoje filmo pusėje, kur žemė maišysis su dangum ir plienu. Viską pagardins nuostabiai perteikti robotų-mašinų gyvi charakteriai.


Filmo pagrindinis "žaidimas" – stiprūs specialieji efektai, nes istoriją galima jau nuspėti vos jai prasidėjus. Nors pati filmo pradžia tikrai įtraukia. Visos tos konspiracinės teorijos su išsilaipinimais mėnulyje ir Černobylio elektrinės sprogimu susietos su transformerių invazija į žemę. Jaunesniuosius kino žiūrovus tai gali labai suklaidinti, kurie dar tik atranda pačią istoriją, bet vyresni kartais turės saldaus juoko ar pajus nuostabą išradingiems scenarijaus autoriams. Jaunesniesiems žiūrovams čia tikrai nebus kada nuobodžiauti, nes besitransformuojančios mašinėlės ir roboto karai pateikti tikrai skaniai. Hasbro žaislų linija šiuo metu maudosi didžiuliuose piniguose, nes po kiekvieno filmo žaislinių robotų nuperkama vis daugiau ir daugiau.


Filmas prasideda netikėtais kadrais iš pirmojo Amerikiečių nusileidimo 1969 metais ant mėnulio paviršiaus. Pasirodo, kad per kelias minutes, kol buvo nutrūkęs ryšys jiems viešint mėnulyje, astronautai tamsiojoje mėnulio pusėje (kuri yra nematomoji), atranda paslaptingąjį transformerių erdvėlaivį, o misija tik oficialiai vadinosi „pirmasis išsilaipinimas mėnuly“. Po daugelio metų (jau dabartiniame laike) autobotai (gerieji robotai) sužino šią paslaptį ir nuvyksta parsigabenti paslaptingų radinių iš raketos, kuri jau beveik puse amžiaus dulka kosmose. Tada ir prasideda visas nuotykis.


Žemei gresia pavojus nuo piktųjų Deceptikonų (blogieji robotai), tad išleidžiamas įsakymas Autobotams (geriesiems robotams) palikti žemės planetą. Galiausiai žemėje (labiau Detroite) pasidaro taip karšta, jog jai tenka išgyventi nuožmiausią kovą per visą jos istoriją. Filme bus daug išdavysčių, gražių mašinų, nepriekaištingai “sustiguotų“ robotų kovos choreografijų ir bent jau viena graži mergina.


Pagrindiniai filmo aktoriai liko beveik visi tie patys kaip ir pirmuose dvejose filmuose. Labiausiai įstrigo, jog nebuvo Megan Fox, kuri lyg ir buvo vizitinė Transformerių kortelė. Bet trečiojoje dalyje ją pakeitė Victoria Secret modelis Rosie Huntington-Whiteley. Čia naujoji Semo (akt. Shia LaBeouf) mylimoji atrodo kaip gera ir išlepinta mergaičiukė, net labai kitokia nei M. Fox variantas – padykusi ir karšta. Jos skiriasi kaip diena ir naktis, bet abi puikiai užpildo moteriško personažo vaidmenį plieniniame mūšyje. Kietiems vyrukams tokiuose filmuose reikia turėti karštą mylimąją dėl kurios tektų pakovoti iki pat galo. Pagrindinį Semo vaidmenį suvaidinęs Shia LeBeoufas ir toliau gelbsti pasaulį bei pakliūna į juokingiausias ir kartais pačias netikėčiausias vietas. Viską daro kaip scenarijuje parašyta ir režisierius prašo. Nelabai jaučiasi jo tikrojo vaidinimo, kurį matėme naujausiame jo filme „Volstrytas: pinigai nesnaudžia“. Bet gal to ir nereikia šiame filme. Žmonės čia pramogaut ateina, o ne į puikius vaidmenis pasižiūrėti.


Labiausia nustebino netikėtas Džono Malkovičiaus pasirodymas. Atrodo, jog jis vienintelis čia vaidina ir vaidmuo kaip tik jam skirtas. Kartais net nesupranti ar jis čia vaidina, ar ištikro toks yra. Be abejo didžiausią vaidmenį čia atlieka ir pirmame plane „groja“ plieniniai robotai, bet jie jau animacijos stebuklų dėka prikelti ir suanimuoti. “Vaidina“ jie išties puikiai. Triukus atlieka labai skaniai. Norisi kai kuriuos epizodus žiūrėti ir žiūrėti net po kelis kartus. Dar labiausiai netikėtas ir visiškai nustebinęs epizodinis vaidmuo buvo paties Bazo Aldrino – žmogaus , kuris pirmasis pakilo į mėnulį tais 1969 metais. Aktorių kolektyvas čia išties blizga.


Filmo prodiuseris - visų gerbiamas Stevenas Spielbergas, kuris pastaruoju metu daugiau prodiusuoja nei režisuoja. Nors šiais metais pristatys net du savo režisuotus darbus: „Karo arklys“ bei animacinį „Tintinas“. Abiejų premjeros - prieš pat Kalėdas. Iki tol gerbiamas S. Spilbergas padeda pasauliui pristatyti didelius specialiųjų efektų filmus ir TV serialus. Spielbergas žino, ko nori šiuolaikinis žiūrovas – specialiųjų efektų! Tą ir pasiūlo. Ir net su kaupu.


Kas traukia žmones žiūrėti šį filmą? Pagrinde specialieji efektai, kurie čia yra atlikti geriau net nei gerai. Dar taip nutiko, kad trečioji dalis “netyčia“ išėjo ir 3D formatu. Nors Holivudas pastebi, kad atgimusi 3D filmų žiūrėjimo tendencija po truputį vėl traukiasi. Gal didesnės kainos, o gal nepatogūs akiai akiniai žmones gražina prie įprastai klasikinių žiūrėjimo seansų. Dar vienas geriausių filmo aspektų – tai nepriekaištingas garsas. Kino salėse jis išties nuostabus! Garso takelį ir vėl parašė nuostabieji „Linkin park“.


M. Bėjus prie visų trijų dalių buvo pagrindinis režisierius, nors galvojo jau pasitraukti po pirmojo filmo. Gal todėl antroji dalis ir švelniai tariant prisvilo, buvo laimėta net ir oskarų priešingybė – “auksinė avietė“. Tad kuriant trečiąją, jau teko ne juokais pasistengti. Studijos bosai į tokias klaidas atlaidžiai nežiūri, nors filmas (antroji dalis) ir tapo vienu iš metų pelningiausiu. Jau net neabejojama, kad šiais metais ši trečioji sagos dalis bus tarp pelningiausių filmu, (galbūt) nusileisdama tik Hariui Poteriui, kuris taip pat žada 3D pramogą savo multimilijoninei gerbėjų komandai. Ketvirtoji „Karibų piratų“ dalis, nors ir nulinčiuota kino kritikų ir ištikimųjų žiūrovų, prieš kelias dienas pasigyrė, kad filmas uždirbo daugiau nei milijardą dolerių. Net neabejoju, kad taip atsitiks ir su naujausia Transformerių dalimi, kuri vertinama net dvigubai geriau nei antroji!


Kas žiūrėjo pirmąją dalį, nuėjo pasižiūrėti antrosios. Gal po to kiek nusivylė, bet dabar M. Bėjus pažadėjo, kad viskas paskutiniame mūšyje bus kur kas geriau. Na ir jis laikėsi savo žodžio. Viskas čia gal ir ne iki galo tobula, bet tikrai geriau nei antrojoje dalyje. Rekomenduočiau pasižiūrėti šį filmą pirmiausiai specialiųjų efektų fanams ar mačiusiems abi pirmąsias dalis. Tai atsipalaidavimo po sunkaus darbo filmas. Proto jame nepatariu ieškoti, geriau jį išvis palikti namie, nes kai kuriose vietose filmas su logika smarkiai prasilenkia.


Filmo treileris:


Daugiau:

No comments: