Tuesday, September 6, 2011

Annecy 2011 - Pasaulio animacijos festivalis

Tarptautinis, didžiausias ir gerbiamiausias viso pasaulio animacinių filmų festivalis. Tai kaip Kanai, tik animaciniu mastu. O ir vyksta ten pat, Prancūzijoje. Šiemet pagaliau ir man pavyko ten nuvykti ir pamatyti apie ką gi visi animatoriai šneka ir kodėl birželio pradžioje (birželio 6-11d.) visi ten susirenka.

Visų pirma tai ne tik festivalis, kur rodomi filmai, tai vieta, kuri sujungia iš viso pasaulio atvykusius šios srities entuziastus ir menininkus, kurie kuria animaciją, kurie domisi animacija ir kurie diskutuoja apie animaciją. Atvykti čia gali kiekvienas. Filmus žiūrėti taip pat. Jei esi geras animatorius, gali rodyt ir savo filmus, bet reikia pereiti griežtą atranką. Esant dalyviui gauni išties nemažus privalumus: žiūri nemokamai kiną, gauni viešbutį, eini į visus „tūsus“ nemokamai. Jei esi paprastas žiūrovas (dauguma ten tokių yra), tai geriau viešbutį rezervuotis porą mėnesių prieš pat festivalį. Kaip jau minėjau, čia susirenka animatoriai/režisieriai ir prijaučiantys animacijai iš viso pasaulio, tad žmonių būna išties daug.

Pats festivalis šiemet jau vyko 51-ąjį kartą. Nuostabiame mieste Annecy. Miestą supa Alpių kalnai ir švariausias bei skaidriausias ežeras, miesto gatvės kaip Venecijoje – išvedžiotos kanalų. Visa atmosfera - sukurta gerai nuotaikai palaikyti. Festivalis vyksta keliuose kino teatruose, išsibarsčiusiuose po visą miestą. Jei iš vieno seanso į kitą atrodo eiti toloka, tai galima nemokamai išsinuomoti dviratį ar specialiai tam užsakytus autobusus. Vakarais žiūrovai gali stebėti didžiuosius kino teatrų animaciniu filmus nuostabiai dideliame ekrane po atviru dangumi. Savaitei besibaigiant buvo surengtas ir labai didelis koncertas, miniai išjudinti pakviestas pats Bobas Sinclair. Linksmybių čia išties netrūksta. Tuo pat metu vyksta ir animacijos parodos nuostabioje Château d'Annecy pilyje.

Filmų būtą įvairių. Nuo profesionalios programos, kurioje varžėsi patys stipriausi darbai iki studentiškos ar nekonkursinės. Būtą ir nemažai paskaitų apie tai kaip buvo kuriamas vienas ar kitas didesnis animacinis filmas. Tokios paskaitos dar kitaip vadinamos Making of‘ais. Šiemet festivalis buvo pasišventęs amerikietiškai animacijai, tad nenuostabu, jog daugiausiai darbų buvo būtent iš šios šalies. Didžiausios festivalio žvaigždės susirinko iš Pixarų, kurie pristatė dar niekur nerodytus du trumpo metražo animacinius filmus „La Luna“ ir „Toy story“. Disney studija taip pat parodė ilgai lauką filmą apie Lochneso pabaisą, o Warnerbros pristatė dar daugiau nuostabiai atgimusių Looney Toon filmų serijos herojų 3D stereoskopiniam ekrane. Tiesa, visos studijos savo naujausius filmus rodė 3D formatu. Dabar tai daryti išties madinga. Buvo ir specialiųjų efektų didžiausių profesionalų – ILM, kurie animacinius vizualinius efektus kuria jau daugybę metų, tiksliau nuo pat pirmojo efekto sukurto kompiuteriu. Labai detaliai papasakojo kaip jie kūrė nuostabųjį „Rango“! Karlos Saldanha papasakojo apie „Rio“ gamybos užkulnius.

Festivalis atrinkdamas pačius geriausius sukurtus filmus dažnai tampa ir Oskaro laimėtojo numatytoju. Tokių filmų mačiau net kelis. Kurie savo istorija ir techniniais aspektais lenkia kai kuriuos keliom galvom ir turi realią galimybę laimėti prestižinę Amerikos akademijos statulėlę. Festivalyje labiausiai išsiskyrė ir kokybe pribloškė Lenkijoje sukurtas kinas. Studentai pasakojo kiną tokį, kokiame ir “gyvena“, kokį patiria. Visi filmai atrodė labai asmeniški, nevengė humoro ar aštrių seksualinių temų. Pasižiūrėjus visus filmus matyti, kad iš techninės pusės animacijos kokybė vis gerėja ir gerėja. Džiugu.

Net neabejoju, jog ten vyksiu ir kitais metais. Animacija ten gyva, nes yra kas ją žiūri ir kas ją kuria.


Festivalio Apdovanojimai:

Geriausias festivalio pilno metražo animacinis filmas: „Le Chat du Rabbin“. Režisieriai: Joann SFAR, Antoine DELESVAUX. Prancūzija.

Geriausias trumpo metražo animacinis filmas: „Pixels“. Režisierius: Patrick JEAN. Prancūzija.

Geriausias TV serialas: „The Amazing World of Gumball "The Quest"“. Režisieriai: Mic GRAVES, Ben BOCQUELET. Didžioji Britanija ir Prancūzija.

Geriausias muzikinis klipas: „Wax Tailor Featuring Charlie Winston "I Own You"“ Režisierius: Romain CHASSAING. Prancūzija.

Geriausias studentiškas darbas: „Plato“.
Režisierius: Léonard COHEN. Prancūzija.

Geriausias festivalio trumpo metražo animacinis filmas „Pixels“:

No comments: