Wednesday, September 7, 2011

Ratai 2 recenzija


5/10

Didžiausias metų nusivylimas. Geniali ir neklystanti (iki šiol) studija „Pixar“ sukūrė animacinį filmą, kurio žiūrėti visiškai nevilioja. Nors animacinis filmas „Ratai“ (pirmoji dalis) buvo laikomas silpniausiu „Pixar“ studijos sukurtu animaciniu filmu, vis tiek ryžtasi kurti antrąją dalį.


Deja, kokybės kartelė nebuvo pakelta, priešingai – labai smuko. Nuvilia tai, kad tokia stipri studija, turėdama itin geras finansines galimybes, filmą paskyrė vaikiškai publikai, o ne visai šeimai, kaip šiais laikais įprasta. Juk vaikai vieni į kiną neina, juos dažniausiai lydi tėveliai. Panašu, kad studijos „Pixar“, jau ketverius metus iš eilės laiminti „Oskaro“ statulėle už išradingus animacinius filmus („Žaislų istorija 3“, „Aukštyn“, „Wall-e“, „La Troškinys“), šviežiausias darbas kitais metais net nebus įtrauktas į nominuotųjų sąrašą...


Filmą režisavo animacijos pasaulyje genijumi laikomas Džonas Laseteris (John Lasseter) – „Žaislų istorijos“, pirmojo pasaulyje pilno metražo 3D animacinio filmo, išleisto dar 1995 metais, režisierius. Tai jis atvedė šauniąją studiją į šlovę. Laseteris vadovauja ne tik „Pixar“, bet ir legendomis jau apipintai „Walt Disney“ studijai. Tai – unikali asmenybė, laimėjusi šioje srityje visus įmanomus apdovanojimus. Universitete Laseteris buvo gabiausias studentas, jo darbas yra laimėjęs studentų „Oskarą“, o baigęs studijas įsidarbino animatoriumi studijoje „Walt Disney“. Deja, studija jį atleido dėl novatoriškų idėjų (pirmųjų 3D animacijos eksperimentų), kurios pasirodė mažai vertos, o jų gamybos kaštai – per dideli.


Tuomet Džonas Laseteris nuėjo dirbti į dar niekam nežinomą studiją „Pixar“, kur netrukdomas pradėjo kurti 3D trupo metražo animacinius filmus, už kuriuos laimėjo ne vieną Oskarą. Publika greitai atkreipė dėmesį į kitokią animaciją. Viskas atrodė nauja ir šviežia. Galiausiai atėjo eilė sukurti ir pilno metražo animacinį 3D filmą. Studija „Walt Disney“, pamačiusi naujos animacijos potencialą, prisijungė prie studijos „Pixar“ ir ėmė kurti filmą bendromis jėgomis. Džonas Laseteris puikiai susitvarkė su režisieriaus užduotimis ir įrodė, jog 3D animacija gali būti tokia pat jausminga kaip ir ranka piešta. Tai atvėrė dideles galimybes plisti 3D animacijai. „Pixar“ tapo įtakingiausia animacijos studija ir „Walt Disney“ neliko nieko kito, kaip imti ir nupirkti šią studiją, o Džoną Laseterį padaryti abiejų studijų direktoriumi.


Filmo „Ratai 2“ istorija sukasi apie jau pažįstamus herojus – lenktyninį automobilį Žaibą Makvyną ir jo draugus iš Radiatoriškių miestelio. Veiksmo vieta iš mažo ir ramaus miestelio persikelia į įvairias pasaulio vietas (Prancūziją, Japoniją, Italiją), kuriose vyksta svarbiausias metų sporto lenktynių reginys – pasaulinės „Grand Prix“ lentynės. Didingose lenktynėse turi paaiškėti greičiausias ir geriausias pasaulio lenktynininkas. Šioje dalyje akcentuojamas ne tik greitis – filmas orientuotas į Džeimso Bondo tematiką. Lenktynės ir šnipų žaidimai susipina, kai geriausias Žaibo Makvyno draugas Brolis įtraukiamas į užsislėpusių šnipų pinkles ir pats to nežinodamas tampa šnipu, bandančiu išgelbėti lenktynių dalyvius nuo paslaptingos blogųjų automobiliukų organizacijos ir jų piktų kėslų.


"Ratai 2“ spindi visomis įmanomomis animacijos naujovėmis, kaip ir būdinga studijai „Pixar“ – vaizdai išdailinti iki tobulybės. Beje, tai vienas brangiausių studijos animacinių filmų, kuriam sukurti prireikė net 200 milijonų dolerių. Regis, investicijos atsipirko: filme daug sprogimų, kruopščiai sumodeliuotų erdvių, automobilių, veiksmo, o personažai atrodo tokie gyvi, jog žiūrėdamas filmą pamiršti, kad tai animacinis filmas, kuriame vaidina ne žmonės, o automobiliai. Deja, viską gadina ganėtinai paprasta istorija, kurios pabaigą galima nuspėti jau nuo pat pradžių, ko negalima pasakyti apie ankstesnius „Pixar“ filmų siužetus. Kita vertus, filmas skirtas vaikams, tad jie tikrai jaus didelį pasimėgavimą žiūrėdami kaip mašinos-superherojai kovoja su pasipūtusiais lenktynininkais ar klastingais šnipais. Viską papildo puikus garso takelis, idealiai tinkantis nuotykiniam šnipų filmui.

Beje, kaip jau įprasta studijai „Pixar“, prieš kiekvieną pilno metražo filmą pristatomas ir tumpametražis animacinis filmas. Šį kartą tai – trumpa „Žaislų istorijos“ dalis apie Keno ir Barbės atostogas Havajuose, nuteikianti išties smagiai ir suteikianti puikią įžangą pilno metražo „Ratų 2“ griausmui.



Rekomenduoju šį filmą pasižiūrėti mažiesiems, kurie po seanso galės bėgti namo rašyti laiško Kalėdų seneliui, ko norėtų dovanų. Esu tikras, kad filmo veikėjai karaliaus žaislų lentynose dar ne vienus metus, o tėveliams nereikės sukti galvos, ką padovanoti savo mažyliui gimtadienio ar kita proga. To ir siekta šiuo filmu – išreklamuoti filmo tematikos žaislus ir papildyti kišenes, pamiršus gero filmo dvasią...

Filmo treileris:

Daugiau:

No comments: