Monday, October 20, 2008

Max Payne (recenzija)

Kino paradas tęsiasi, tad dar viena kino recenzija tiesiai iš animatoriaus lūpų!




Max Payne
6/10

Grafiškai inteligentiška, bet nieko naujo nepasakanti dar vieno žaidimo ekranizacija persikelia į kino ekranus. Šį kartą, dėmesio centre Max Payne - žmogus kovojantis prieš nusikaltėlius, kurie sugriovė jo ramią šeimynišką įdilę. Nors Žaidime Maksas "nukalė" kelis šimtus piktųjų vyrukų, čia jis kiek kuklesnis, bet ginklą išsitraukia dažnai, aukų neskaičiuoja, o kraujo kažkaip nematyti. Labai smagu, jei esi žaidęs žaidimą, pajusti ta „dežavu“ jausmą, kai atrodo, jog esi čia buvęs ir numanai kas bus toliau.

Max Payne (akt. Mark Wahlberg) būtų pats laimingiausias vyrukas žemėje jei ne tragiškas įvykis užtemdęs šviesų pareigūno protą keršto tikslams. Po darbo grįžęs namo, randa negyvą mylimą žmoną ir vaiką. Kelis nusikaltėlius nieko neklausęs nušauna.. Bet. Pagrindinis nusikaltėlis pabėga, o žmogžudystė lieka neatskleista. Tad Maxas visa galva pasineria į žiaurios žmogžudystės atskleidimą. Apie linksmas akimirkas negalvojantis, vedimas keršto ir noro išsiaiškinti kas už viso šito slypi, jis naktimis ieško nusikaltimo pėdsakų, o į kiekvieną smulkmeną neria stačia galva. Nesvarbu kokiomis priemonėmis, bet dažniausiai smurtu, jis centimetras po centimetro kasasi prie slaptos informacijos išaiškinimo ir įsivelia į dar didesnius nemalonumus, išdavystes ir keistus reiškinius. Nusikaltėliams ir Maksui prasideda sunkios dienos, o žiūrovas įveliamas į visad sniegu alsuojančio miesto atokiausius užkaborius, keliauti žingsnis po žingsnio link tiesos.

Pats filmas turi ir pliusų ir minusų. Vienas iš minusų - nuvalkiotas scenarijus. Tiems, kas žaidė žaidimą gali pasidaryti nuobodu žiūrėti, o kas nieko apie Max Payne nežino ir eina tik pamatę užburiančio grožio, nepriekaištingus reklaminius filmukus, primenančius Sin City, gali pasidaryti nuobodu žiūrėti į beprasmius susišaudymus ir numanomą pabaigą. Belieka stebėti tik specialiųjų efektų teikiamus malonumus, kurie filmui tęsiantis lieka tokie patys ir nieko naujo nebeparodo. Bet galima būtu pagirti filmą už montažą, operatoriaus darbą ir nepriekaištingai išlaikomą žaidimo dvasią. Čia ji atkurta tikrai kaip žaidime, net rakursai ar nuolat stingdantis miestas neleidžia atsipalaiduoti ir jausti sklindantį šaltį iš ekrano.

Mark Wahlberg nėra naujokas kine. Už vaidmenį gauna nuo 12 iki 15 milijonų dolerių honorarą. Bet jo karjera prasidėjo ne nuo vaidybos, o nuo dainavimo. Savo laikais net buvo užkopęs i klausomiausių dainų topus. Greitai išgarsėjęs kaip blogas berniukas, greitai ir liko pamirštas. Muzikanto laikai baigėsi. Ir štai, kritikus nustebino savo aktoriniais sugebėjimais filme ,,Pašėlusios naktys". Vaidmuo po vaidmens, ir jis jau M.Scorsezės filme ,,Infiltruoti", už kurį nominuojamas garbingajam oskarui. Gal ir negavo tos statulėlės, bet atliko tikrai nepriekaištingą vaidmenį. Atėjo laikas ir ,,Max Payne", su užduotimi susidorojo nepriekaištingai, vaidino kaip pridera, stengėsi susitapatinti su pagrindiniu personažu, bet žaidimo nežaidė, kad nebūti priklausomas nuo jo. Aktorius prieš kino kamerą mosikuojasi ginklais ir triukus atlieka pats, nebijo susižeisti ir parodo, kad yra puikiai sudėtas. Vaidybą vertinčiau kaip gerą, bet nėra kažko ypatingo. Na, piktiems ir ištroškusiems keršto vyrukams gal nereikia maivytis prieš kamerą, bet norėtųsi kiek daugiau, nei piktos ir visad susirūpinusios minos.

Filmo režisierius Johnas Moore'as eiliniam kino žiūrovui turėtų būti pažįstamas iš tokių filmų, kaip: ,,Omenas" ar iš karinės dramos ,,Už priešo linijos". Pasirinkęs žaidimo ekranizaciją su ja susidoroja paprastai, neįnešdamas jokios naujovės į šį žanrą. Matėme kuo mus nustebino naujumu dvelkiantis ,,Tamsos riteris", būtų smagu sulaukti panašaus rezultato ir iš kompiuterinių žaidimų ekranizavimo pusės.

Visiems kompiuterinių žaidimų mėgėjams, kurie norėtu atsipalaiduoti nuo intensyvių žaidimų ir leisti herojui pačiam vykdyti savo užduotis. Filmas, kuris neprivers mąstyti, bet leis pasigrožėti ypatingais rakursais, apsnigtomis gatvėmis ar nesibaigiančiais kulkų pasiskraidymais. Garsas taip pat neleis užmigti ar atsipalaiduoti iki nuskambant paskutiniam šūvio akordui.


Filmo treileris:





www.kinas.info

Ir citata kitame kino portale:
http://www.obuolys.lt/kinozona/filmas-max-payne-2010/

3 comments:

Unknown said...

visad skaitau tavo recenzijas!jos tokios idomios!man taip smagu skaityti tikro rasytojo darbus!saunuolis!labai graziai rasai...tau reiketu parasyti pasaku knygele ir ja iliustruoti:)))))))

Meinardas said...

Ačiū, Aušrine :) Labai malonu, kad paskaitai visas mano recenzijas ir visad taip gražiai parašai:) Knygą parašysiu, bet vėliau.. kai turėsiu vaikų:D juk reiks kažkam pasakoti visokius savo išsigalvojimus :DDDDD

Unknown said...

kaip miela:)