Friday, December 14, 2012

Legendos susivienija / Rise of the Guardians (recenzija)


9/10


Ką gi, ateina didžiausia metų šventė ir šiam metui labai tinkamas Dreamworks studijos filmas “Legendos susivienija“. Mano nuomone, jį galima vadinti metų animaciniu filmu, nes jis yra geras net keliais aspektais: istorija, režisūra, animacija, charakteriais, dailininko darbu. Visa tai – aukščiausio lygio. Beje, filmas apjungia ne vieną šventę, tad „Legendos susivienija“ garantuotai bus populiarus ne vien per Kalėdas, bet ir per Velykas, nes filmo pagrindiniai herojai yra: Kalėdų Senis, Dantukų fėja, Velykų Zuikis, Smėlio žmogus ir kitoje barikadų pusėje atsidūręs – Baubas.


Taip jau sutvertas pasaulis, jog mažuosius saugo ir juos prižiūri ištikimieji sergėtojai, kurie, kol vaikai jais tiki, rūpinasi Kalėdomis, Velykomis, sukuria šaltį, pasirūpina iškritusiais dantukais, sukuria gražius sapnus ar įvaro siaubą. Viskas taip gerai ir klostytųsi, jei ne piktojo Baubo įsikišimas ir idiliško gyvenimo sujaukimas. Tada likimas nusprendžia, jog be Džeko Frosto (šalčio ir speigo herojus), ši istorija gerai nepasibaigs. Vienintelė bėda ta, kad Džekui rūpi tik jis pats, todėl jis stengiasi nesivelti į „legendų“ būrio reikalus. Filme yra akcentuojamas Džeko charakteris, todėl jis neišvengiamai įsivelia į visą šią istoriją stodamas kovoti greta Kalėdų senelio ir kitų „legendų“ prieš piktąjį Baubą. Kova bus nelengva.


Mane stebina ir tuo pačiu džiugina didžiulis Dreamworks animacijos studijos šuolis į priekį. „Legendos susivienyja“ („Rise of the Guardians“)  yra viena iš tų retų juostų, kuri turėtų labai teigiamai nuteikti visą šeimą. Vaikams – pasakų herojai, tėveliams – nuotykis iš gilių vaikystės prisiminimų. Kitais metais vykstančiose Oskarų dalybose tai stipriausias lyderis. 


Tiems, kas nežino, pasakysiu, kad būtent Dreamworks studijos dėka Oskarų ceremonijoje atsirado geriausio pilno metražo animacinio filmo kategorija. Tam įtakos turėjo legendinis ir visiems puikiai žinomas „Šrekas“. Praėjus jau dešimtmečiui nuo triumfo, ši studija yra vėl arti tikslo. Pridursiu, jog praeitais metais net dvi šios studijos animacinės juostos buvo nominuotos garbingam Oskarui: „Batuotas katinas Pūkis“ („Puss in Boots“) ir „Kung fu Panda 2“ („Kung Fu Panda 2“). 


Dar priminsiu, jog iki „Šreko“ išsikovoto geriausio animacinio filmo kategorijos Oskarų apdovanojimuose, anksčiau  tebuvo dokumentinio ir vaidybinio filmo kategorijos, o animacijai skiriama tik trumpo metražo kategorija. 
Aišku, animaciniai filmai irgi galėjo tapti metų geriausiu filmu, bet jiems tekdavo rungtis su tikrai stipriais vaidybiniais kinais.


Daugelis pastebės, jog „Legendos susivienija“ yra kuo tikriausia animaciškoji fantastinių „Keršytojų“ („The Avengers“) versija.  Šie metai ir kine ir animacijoje pažėrė išties labai daug herojų, kurie turi galias ir nepaklūsta žemės dėsniams. Ar tai blogai? Nemanau, nes fantastinis animacinis kinas nukelia būtent į tokias vietas, kur norėtųsi pabūvoti kiekvienam. Tad visad smagu pamatyti tai, kas atrodo neįmanoma, netikra ar tiesiog neegzistuoja.


Nors filmo režisierius Piteris Ramsis (Peter Ramsey) yra naujokas pilno metražo kine, turiu omenyje sėdintis režisieriaus vietoje, bet su užduotimi susidorojo kaip tikras profesionalas. Ne tik geras vaizdas, bet ir puikiai papasakota istorija tikrai pranoko mano lūkesčius. Jūs tikrai dar nebūsite matę tokio Kalėdų senelio, kuris lyg niekur nieko nešiojasi kalavijus, ar tokio didelio zuikio, kuris veikiau panašus į didelę kengūra. Charakteriai parinkti tobulai. Visi skirtingi, bet kovoja už teigiamus dalykus. Blogietis baubas tamsus, beveik nespalvotas, kartais jo sukurtas siaubas gali sukelti nemalonių pojūčių ir didesniam žiūrovui.


Filmo scenarijaus autorius Viliamas Džoisas (William Joyce) praeitais metais atsiėmė Oskarą už trumpo metražo animacinį filmą „The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore“. Šiais metais prisidėjo prie šio, dar didesnio filmo, sukūrimo. Beje, tiek trumpo metražo filmas, tiek ir šis – yra pastatyti pagal to paties Viliamo Džoiso knygas.  Pasakysiu, jog pagal šio talentingo scenaristo ir knygų autoriaus knygą „The Leaf Men“, ateinančiais metais Ledynmečio kūrėjai, studija „Blue sky“, pristatys animacinį pilno metražo filmą „Epic“, kur numatoma išties didinga istorija. Viliamas Džoisas yra labai talentingas ir turintis nuostabią vaizduotę žmogus, daugelį metų dirbantis animacijos industrijoje, tad puikiai žino kaip užkariauti žmonių dėmesį nepaprastomis istorijomis, kurios įtraukia ir pasilieka ilgam. 


Žiūrėjau kartą ir tikrai pasižiūrėsiu dar kartelį, nes nuotykis įtraukiantis ir vertas kiekvieno dėmesio! Ypač tada, kai į duris beldžiasi gražiausios metų šventės.

Treileris:


Daugiau: http://kinas.info/page.php?review=9458;589

No comments: